Drašković: Stići će ogromni fondovi

Vuk Drašković kaže da će potpisivanjem SSP-a sa Evropskom unijom Srbija za naredne četiri godine iz fondova EU bespovratno dobiti oko četiri milijarde evra.

Izvor: B92

Sreda, 30.04.2008.

08:52

Default images

Tim novcem EU na projektima će se zaposliti između 200 i 250.000 ljudi, rekao je predsednik Srpskog pokreta obnove i bivši šef srpske diplomatije u emisiji Kažiprst B92. On ističe da se Srbiji otvara put ka razvijenim državama Evrope i da je to "sporazum sa životom".

Pred Srbijom je sada sve ono kroz šta su prošle Rumunija, Bugarska, Slovenija, Češka, Slovačka, rekao je Drašković.

On je ocenio da je Evropa i put ka moralnom pročišćenju srpskog društva, podsetivši "koliko je samo za poslednjih nekoliko godina knjiga i feljtona i svega u slavu, recimo, Legije, u ovoj zemlji napisano".

Prema njegovim rečima, primedba da je potpisivanjem SSP-a posredno potpisana nezavisnost Kosova - s obzirom na to da je Euleks protivno međunarodnom pravu i bez podrške UN poslat na Kosovo - "čista je izmišljotina".
Ako Savet bezbednosti UN da mandat Euleksu, onda će Euleks sam sprovoditi Rezoluciju SB UN 1244, po kojoj je Kosovo kao teritorija u državnim okvirima Srbije, ali je izvan njenog pravnog sistema i nalazi se pred međunarodnom upravom, kaže Drašković.

Drašković smatra da je greška što SSP nije ranije potpisan jer bi samim tim finalni razgovori o statusu Kosova i Metohije izgledali drugačije.

Da je Srbija ranije potpisala SSP, a mogla je već sada čak da bude i pred samim vratima EU, lako bi se došlo do kompromisnog rešenja po kojem bi sadašnje državne granice Srbije po Rezoluciji 1244, odnosno kosovske spoljne granice sa Albanijom i Makedonijom, dobile karakter evropskih granica, dodao je on.

"Ne može EU u jednom trgovinskom i ekonomskom sporazumu kakav je SSP da ide više od SB UN. Ono što kaže Rezolucija SB UN, da je Kosovo izvan pravnog sistema Srbije, ali da jeste u državnim okvirima Srbije, kaže i SSP", rekao je Drašković.

Na pitanje da li je moguća saradnja sa DSS-om i NS-om posle izbora, odgovorio je da "nije sve rukovodstvo stranke i da će veliki broj evropskih ljudi iz tih stranaka odbiti da glasa za opasni projekat uništenja Srbije i za SRS".

Tekst Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju možete pročitati ovde.

Dinkić: Kosovo nije uslov za EU

Mlađan Dinkić kaže da Srbija i bez ratifikacije SSP-a u zemljama EU može do kraja godine da dobije status kandidata za članstvo u EU i da dospe na "belu šengensku listu"

Lider G17 plus izjavio je u emisiji Poligraf TV B92 da je potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju napravljen prvi korak ka ulasku Srbije u Evropsku uniju, kao i da je glupost kada neke stranke kažu da se potpisivanjem tog sporazuma gubi Kosovo.

On je naveo da kada Srbija dođe u fazu da potpiše Sporazum o pristupanju EU, niko od nje neće tražiti da se odrekne Kosova i da prizna nezavisnost Kosova.

"Irska nikada nije priznala nezavisnost Severne Irske, a ušla je u EU. Niko nam neće tražiti da se odreknemo Kosova. Nikada nećemo priznati nezavisnost Kosova, ali ćemo se boriti diplomatskim sredstvima u UN", kaže on.

"Međutim, ne vredi nam da se borimo samo diplomatijom, ako istovremeno ekonomski ne ojačamo Srbiju, a to je nemoguće ako ne idemo brzo ka EU", rekao je Dinkić.

Dinkić je kazao da svi koji su protiv tog sporazuma "ne vole Srbiju ni svoj narod" i ocenio da onima koji "uživaju u zatvorenoj ekonomiji" ne odgovara da Srbija uđe u EU.

Prema njegovim rečima, sramota je što premijer Srbije Vojislav Koštunica danas nije prisustvovao potpisivanju Sporazuma u Luksemburgu, jer je i sam pregovarao o tom sporazumu.

Dinkić je upozorio da - ako se Sporazum poništi - neće biti investicija u Srbiji, kao ni subvencija, i dodao da je ubeđen da će građani 11. maja glasati za listu "Za evropsku Srbiju" kako ne bi dozvolili da se Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU poništi.

Svilanović: Pojedini političari obmanjuju građane

I drugi bivši ministar spoljnih poslova, Goran Svilanović, rekao je za B92 da je potpisivanje SSP-a veoma dobra i iznenađujuća vest. On je rekao da su zemlje koje lobiraju za Srbiju uspele tokom noći da ubede Holandiju i Belgiju da dozvole potpisivanje Sporazuma sa Srbijom, uz obavezu da Beograd završi saradnju sa Haškim tribunalom.

Svilanović napominje da proces ratifikaciji Sporazuma traje dve do tri godine, a da danom potpisivanja na snagu stupa međuugovor, koji ima sve ekonomske aranžmane.

Goran Svilanović naglašava da zarad političkih poena pojedini političari obmanjuju građane da se taj sporazum ne odnosi na njih.

Bivši šef jugoslovenske diplomatije nada se da će proces ratifikacije biti završen do 2010. godine i da će tada Srbija biti u statusu u kom je većina zemalja u okruženju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: