"SSP će uticati na izbore"

Politički analitičari smatraju da će potpisivanje SSP-a sa EU u jeku predizborne kampanje svakako uticati na rezultate izbora.

Izvor: B92

Utorak, 29.04.2008.

16:36

Default images

Ipak, oni kažu da se u ovom trenutku ne može izmeriti u kolikoj meri će da osnaži ili oslabi proevropski blok ili njemu suprotstavljene partije. Istraživač agencije "Strateški marketing" Svetlana Logar očekuje da će doprineti rejtingu stranaka koje su se u dosadašnjem toku predizborne kampanje zalagale za približavanje EU.

Prema njenim rečima, za raspoloženje biračkog tela u Srbiji karakteristično je većinsko opredeljenje za približavanje EU, ali i zbunjenost zbog poruka o vezi kosovskog pitanja i evropskih integracija koje su u dosadašnjem toku izborne kampanje upućivale neke stranke.

"Potpisivanje SSP-a može da bude raščišćavanje jer kada god se nešto konkretno uradi počinje raščišćavanje", kaže ona.

"EU nakon ovoga čina sigurno neće poslati poruku da je Srbija priznala nezavisnost Kosova, što je do sada bila teza nekih stranaka. Najviše zabune unosi status kvo i u tom smislu svako raščišćavanje situacije je korisno", rekla je Svetlana Logar.

Kako je istakla, potpisivanjem SSP-a postaće jasno da taj čin nema nikakvog efekta na status Kosova, što bi moglo uticati na proevropski orijentisane građane koji su imali ambivalentan odnos prema EU zbog protivrečnih izjava srpskih političara o vezi potpisivanja sporazuma i kosovskog pitanja.

Predsednik Upravnog odbora CeSID-a Zoran Lučić smatra da će potpisivanje SSP-a ojačati i jedan i drugi blok, a da se kao jedino pitanje postavlja koliko će predstavnici tih stranaka uspeti to medijski da artikulišu i osvoje više nego oni drugi.

"To je otvoreno pitanje, koliko će oni biti u stanju da eksploatišu tu informaciju, a mislim da će i jedni i drugi imati koristi od toga. Zbog toga će biti podignut odziv na ovim izborima", rekao je Lučić.

Kovačević: Godinama čekana vest

Predsednik Evropskog pokreta Srbije Živorad Kovačević izjavio je da će Srbija, ukoliko ne prihvati danas pruženu ruku Evropske unije, dugo morati da čeka narednu priliku.

"Ovo je, svakako, dobra vest koja je godinama čekana. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je potpisan u istom tekstu koji je, uz punu podršku vlade, parafiran, i predstavlja prvi konkretan korak na putu ka kandidaturi i članstvu u EU, koji bi mogao biti jako ubrzan ako ga podrže građani 11. maja", izjavio je Kovačević Tanjugu.

Kovačević je istakao da su građani sada ti koji moraju da sagledaju da su Srbiji otvorena vrata EU i nada se da će veliki broj neodlučnih birača shvatiti kakva se šansa pruža njima i njihovoj državi.

"Pitanje, koje je večito bilo postavljano, da li Evropa stvarno želi da mi budemo članica EU, ovim potpisivanjem je razrešeno, a videćemo u kojoj će meri ono što tvrde zastupnici antievropske opcije, a danas su se oni svi oglasili, uticati na građane", kazao je Kovačević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: