BiH: SSP sa Srbijom loša poruka

Potpisivanjem SSP-a sa Srbijom EU će derogirati "svoj princip da sve zemlje napreduju kako ispunjavaju uslove", smatra šef diplomatije BiH Sven Alkalaj.

Izvor: FoNet

Utorak, 29.04.2008.

11:43

Default images

Prema rečima Alkalaja, Bosna i Hercegovina je ispunila sve uslove, dok Srbija nije ostvarila glavni – saradnju sa Haškim sudom. Predsednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić je izjavio da nije sigurno da će Srbija danas potpisati sporazum, ali da će on to pozdraviti, ako se dogodi.

Ivanić je dodao da mu nije jasno zašto je BiH ostavljena da poslednja potpiše sporazum.

Dnevni avaz u današnjem komentaru izražava čuđenje što političari iz BiH govore o političkim razlozima odgađanja potpisivanja sporazuma sa Sarajevom, jer se suštinski prevashodno i radi o političkom procesu.

Usvojena je nakaradna reforma policije, na hapšenju optuženih za ratne zločine i suzbijanju mreže njihovih pomagača navodno se radi, reforma javnog radiotelevizijskog sistema se postojano urušava, javna uprava je na najnižim granama od vremena kada ju je reformisao tadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Pedi Ešdaun, navodi se u komentaru.

Ako bi evropske birokrate zakerale, BiH uopšte ne bi mogla ni pomišljati o sporazumu, a Srbija još manje, ocena je Dnevnog avaza.

Oslobođenje u uvodniku izražava čuđenje zbog oduševljenja u EU predsednikom Srbije Borisom Tadićem, kada on ima iste tvrde stavove o nezavisnoti Kosova poput zamenika predsednika Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića i premijera Vojislava Koštunice.

List smatra da je EU nedosledna prema vlastitoj politici, jer je dozvolila Tadiću da poseti Kosovo – nezavisnu državu, bez dozvole vlasti u Prištini, pri čemu ga je obezbeđivalo isključivo Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: