DSS: O koalicijama posle izbora

Lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica, nije želeo jasno da kaže da li će posle izbora napraviti koalaciju sa radikalima.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 28.04.2008.

13:22

Default images

Koštunica kaže da u kampanji ne spominje radikale, jer se u ovom trentku fokusirao na bivše koalicione partner sa kojima vise ne deli zajedničku politiku. Ponuda radikala DSS-u da zajedno formiraju Vladu, moraće još malo da odstoji. Lider DSS-a Vojislav Koštunica kaže da je princip te stranke da se o tome govori tek posle izbora.

"U civilzovanom i demokrtskom svetu se tako vodi poltika i to je način i pristup DSS-a prema ovim pitanjima", rekao je Koštunica.

B92: "Da li su oni za vas prihvatljiv partner?"

Koštunica: "Ja sam vam odgvorio, mi izlazimo sa progamom. Narod treba da odgovori na taj progam i to je sve."

Na pitanje kako je DSS zadobio toliko poverenje radikala da im iako su po rejtingu daleko slabija stranka, nude mesto premijara i većinu ministra Koštnica kaže:

"Ovaj poseldnji deo pitanja pretpostavljam da bi trebalo da uputite na drugu adresu, a ne na ovu"

Premijer nije popustio pred vise puta postavljenim novinarskim pitanjem i nije precizno odgovorio da li su im radikali prihvatlji partner za saradnju u budučoj Vladi.

"Ja sam vam odgvorio četiri puta nema više šta da vam kažem. U ovom trenutku ko ide u Luksemburg? Zna se ko ide u Luksemburg i njemu postavljajte to pitanje. Ne ide SRS u Luksemburg"

Na pitanje da li je potpuno iskuljučena mogućnoti pravljenja Vlade sa demokratskom strankom, Koštunica kaže da za DSS važe isti principi i pre i posle izbora.

Ilić: Potpisivanje SSP-a protivustavno

Lider Nove Srbije (NS) i ministar za infrastrukturu u Vladi Srbije Velimir Ilić izjavio je danas u Pirotu da će delegacija Srbije sutra otputovati u Brisel da bi, kako je rekao, "protiv Ustava i skupštinskih rezolucija" potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

Ilić je novinarima posle susreta sa aktivistima koalicije Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije, čiji je predsednik, rekao da će delegaciju Srbije u Briselu predvoditi predsednik Srbije Boris Tadić.

"Mi ćemo iskazati protest, jer to nije dogovoreno. Kako sad to može, a nije mogao gasni aranžman sa Rusijom i nije mogla koncesija (za auto-put Horgoš-Požega). Svugde je tehnička vlada, a sada može da se potpiše sporazum koji automatski priznaje nezavisno Kosovo. To nije u redu", rekao je Ilić.

DSS: Kosovo, pa možda EU

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić izjavio je da je "Srbija prioritet svih prioriteta jer bez pravnih granica nema ni države ni naroda".

Govoreći na skupu mladih DSS-a u Mionici, on je rekao da se tek posle očuvanja Srbije u sadašnjim granicama, sa Kosovom u Srbiji, može otvoriti ozbiljan dijalog sa Evropskom unijom.

Pritom je rekao da je nejasno je šta zapravo nudi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s obzirom na to da su pojedine članice EU priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Nejasno je da li SSP znači i priznavanje nezavisnog Kosova i Metohije, dodao je Aligrudić.

Potpredsednik DSS-a je kazao da ta stranka nije bila za nedavne predsedničcke izbore u Srbiji, te da je na vanredne parlamentarne izbore 11. maja naterana nesporazumima u vlađajućoj koaliciji zbog čega je narodu morao biti vraćen mandat.

Neka se zamisle oni kojima je Evropska unija važnija od Srbije, poručio je Aligrudić dosadašnjim koalicionim partnerima u Vladima okupljenima oko Demokratske stranke (DS).

Miloš Aligrudić i narodni poslanici DSS-a, Željko Tomić i Milica Vojić-Marković, prisustvovali su danas turniru u malom fudbalu, kao i ručku u prirodi, u selu Sanković, a večeras će u Mionici biti upriličen koncert na kojem će svirati rok grupe iz Valjeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: