Dinkić: Koristi od SSP

Mlađan Dinkić izjavio je da će od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji najviše koristi imati nezaposleni, mladi ljudi, žene i poljoprivrednici.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.04.2008.

11:20

Default images

"Zato svi oni koji govore protiv ovog sporazuma ne vole ovu državu", rekao je lider G17 plus, ističući da će Srbija, kada potpiše SSP i postane kandidat za članstvo u EU, dobiti od Brisela finansijsku pomoć koja se meri u milijardama evra.

Dinkić je naveo da potpisivanje sporazuma znači i sigurnost za izvoz iz Srbije, jer "60 odsto našeg izvoza ide u EU".

Drašković: Važnije od 5. oktobra

Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković izjavio je da je pobeda proevropske koalicije na izborima 11. maja važnija od pobede 5. oktobra.

On smatra da bitku za Kosovo može dobiti samo demokratski i ekonomski jaka Srbija, sa velikim brojem saveznika u svetu. Od osnivanja SPO se bori za evropsku Srbiju, taj put je sada tako blizu, a velika je opasnost da budemo skrenuti s njega i vraćeni u devedesete godine, rekao je Drašković. SPO je u koaliciji sa DS-om.
Na pitanje šta treba da se dogodi da budemo vraćeni u devedesete godine, Drašković je za Politiku rekao da bi to bilo stvaranje vlade Srpske radikalne stranke i njenih "šula" i ocenio da bi ta vlada mogla biti formirana ako koalicija koju vodi Vojislav Koštunica dobije dovoljno mandata za parlamentarnu većinu.

"Ja se, međutim, nadam da će veliki broj pristalica DSS-a kao proevropske stranke, kao i pristalice Nove Srbije, od kojih je većina rođena u SPO-u, odbiti da glasaju za samoizolaciju Srbije i vraćanje radikala na vlast", rekao je Drašković.

Lider SPO-a je ocenio da tako "obogaljena, samoizolovana i neevropska Srbija ne može da se bori za Kosovo i da bitka Srbije za svoje Kosovo nije borba ove izborne kampanje, ni iduće".

"Ta borba će potrajati i ako mislimo da je dobijemo, a moramo je dobiti, onda u toj borbi može da pobedi samo jaka Srbija, jaka demokratski, ekonomski, po broju saveznika u svetu, po standardu", ocenio je on.

On smatra da bi vlada SRS-a trajno "povlačila naše ambasadore iz tih zemalja i progonila iz Beograda njihove ambasadore"...

"Ovde bi se vodila histerična kampanja mržnje protiv tih država i ekonomski i kulturni i svi drugi odnosi s njima bili bi praktično prekinuti", smatra on.

DS: SNV u službi SRS i DSS-a

Demokratska stranka saopštila je da smatra "krajnje neprihvatljivim način na koji se Srpsko nacionalno veće severnog Kosova stavilo u službu SRS i DSS i državne interese i interese Srba sa Kosova i Metohije podredilo dnevnopolitičkim ciljevima ovih stranaka".

U DS-u smatraju da je interes Srba sa Kosova jaka Srbija u Evropskoj uniji sposobna da brani svoje državne interese.

Ta stranka je pozvala Milana Ivanovića i Marka Jakšića da "zbog interesa koalicije SRS i DSS, čiju politiku zastupaju, ne zloupotrebljavaju državne interese i unose razdor među Srbe na Kosovu i Metohiji, koji žele sigurnu budućnost, a ne izolaciju i podele".

"Predsednik Boris Tadić, koji je na nedavnim izborima dobio podršku većine građana upravo zbog svoje politike odbrane suvereniteta i brzih evropskih integracija, dosledno zastupa zajedničku državnu politiku prema Kosovu i Metohiji, braneći interese Srbije", navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: