SSP možda u utorak popodne

Holandija i Belgija pokušale su da izmene tekst parafiranog Sporazuma o Stabilizaciji i pridruživanju, ali taj predlog nije usvojen, potvrdio je za B92 Vuk Jeremić.

Izvor: B92, FoNet

Ponedeljak, 28.04.2008.

09:12

Default images

Na sutrašnjem sastanku ministara Evropske unije trebalo bi da bude doneta odluka o tome da li će Srbiji biti ponuđen na potpisivanje SSP. Kako je B92 saznao, iz izvora bliskih Evropskoj uniji, Holandija i Belgija predložile su izmenu teksta sporazuma koje su, prošlog vikenda, predlog predale predsedavajućoj Sloveniji, koji nije dobio potrebnu većinu.

Prema saznanjima B92 jedna od predloženih izmena podrazumevala je da Spoprazum, čak i ako bi bio potpisan pre nego što Srbija uhapsi preostale haške begunce, ne bi mogao da bude primenjen sve dok Beograd i taj uslov ne ispuni.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, koji je u Lukseburgu razgovarao sa predsedavajućim Evropske unije Dimitrijem Rupelom i drugim evropskim zvaničnicima, kaže za B92 da je ta ideja stavljena ad akta i da više neče biti razmatrana

"To naprosto nije moguće, što se tiče same EU, ali nije moguće ni što se tiče Srbije. Srbija je parafirala integralni SSP i Srbija je spremna da potpiše samo takav sporazum. Ta ideja je stavljen ad akta i dalje neče biti razmatrana", kazao je šef diplomatije Srbije.

Jeremić napominje da su od daleko veće važnosti razgovori o političkom signalu i zaključku koji bi sutra trebalo da donesu ministri spoljnih poslova koji bi se odnosio na jasnu ponudu Evropske unije Srbiji.

"Sam SSP, odnosno datum potpisivanja naprosto nije glavna tema razgovora ovde. To je jedan tehnički korak koji, ako politička odluka bude doneta. Ja očekujem da takvu političu odluku možemo dobiti sutra nakon sastanka ministara inostranih poslova, taj sporazum bi bio potpisan ili sutra ili na nekom od sledećih sastanaka. To predstavlja isključivo logističko pitanje", kazao je ministar spoljnih poslova Srbije.

Jeremić kaže i da u Luksembrugu i dalje traju sastanci sa najvišim zvaničnicima EU na kojima bi trebalo da bude izdejstvovan signal Brisela Beogradu.

Oliver Dulić potvrdio je da će Božidar Đelić sutra potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU, ako mu ministri spoljnih poslova EU to budu ponudili.

Predsednik Skupštine Srbije potvrdio je za B92 da je moguće da EU sutra ponudi potpisivanje tog sporazuma Srbiji posle promene stava Holandije i Belgije.

O stavovima predstavnika vlasti iz DS-a i DSS-a u vezi s mogućim potpisivanje ovog sprazuma možete čitati u posebnoj vesti.

Inače, spremnost Belgije i Holandije za davanje uslovne saglasnosti za potpisivanje SSP-a sa Srbijom otvorila je manevarski prostor za tri mogućnosti za potpisivanje tog sporazuma. Prva mogućnost bi mogla da bude već na sastanku Saveta ministara EU u utorak u Luksemburgu. Druga mogućnost o kojoj se razmišlja u Briselu je da se na sastanku u Luksemburgu postigne dogovor o potpisivanju SSP, a da se sam čin odloži za nekoliko dana, ali da bude pre parlamentarnih izbora u Srbiji 11. maja.

Najzad, treća mogućnost koju spominju evropski diplomatski izvori je da se na sastanku postigne dogovor i pošalje "simbolična politička poruka" Srbiji, ali da se potpisivanje odloži za vreme posle izbora.

Iako se u Briselu procenjuje da su šanse za prvu opciju "relativno male", Savet EU je izvršio sve pripreme za moguć čin potpisivanja u utorak popodne.

Izvori u EU smatraju da ovlašćenje za potpisivanje SSP-a imaju predsednik Srbije Boris Tadić i potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić. Očekuje se da u Luksemburg u ponedeljak doputuje ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Podsetimo, kako je juče nezvanično potvrđeno, Belgija i Holandija su spremne na davanje saglasnosti za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom i pre 11. maja, pod uslovom da Beograd nema pravo raspolaganja prednostima SSP-a do okončanja saradnje sa Tribunalom u Hagu.

Rupel i Ren: Pozitivan signal Srbiji

Evropski komesar za proširenje Oli Ren i predsedavajući Saveta ministara Evropske unije Dimitrij Rupel izjavili su večeras da sa sutrašnjeg sastanka u Luksemburgu EU želi Srbiji da uputi pozitivan signal da ima konkretnu evropsku budućnost, ali, kako je rekao Rupel, još nije dogovoreno na koji će način to biti učinjeno.

Tragamo za kompromisom oko načina na koji takva poruka treba da bude upućena Srbiji, rekao je Rupel i dodao da još nije 100 odsto sigurno koji će mehanizmi za to biti upotrebljeni.

On je naglasio da, što se tiče njega, mnogih članova EU, kao i evropske administracije, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom može biti potpisan već sutra, ali da kod nekih zemalja članica postoje "ozbiljne rezerve" i dodao da se odluke u EU donose konsenzusom.

Oli Ren je istakao da EU želi Srbiji da pošalje pozitivan signal da ima konkretnu i opipljivu evropsku budućnost i da paralelno sa procesom oko SSP-a radi na ukidanju viza za državljanje Srbije.

Prema njegovim rečima, tačan plan o tome šta treba učiniti na tom putu je praktično gotov i uskoro će biti predat srpskoj vladi.

Od toga kako Beograd bude ispunjavao postavljene zahteve zavisiće i kada bi vize mogle biti ukinute, rekao je Ren, pomenuvši biometrijske pasoše i kontrolu graničnih prelaza.

Mi radimo na tome da se Srbija približi Evropskoj uniji, nadam se da će i srpski narod učiniti isto, rekao je Oli Ren.

FT: Teško ove nedelje

Ipak, pojavile su se i suprotne informacije - da se ponuda potpisivanja dogodi nakon izbora.

Evropski diplomatski zvaničnici u Luksemburgu rekli su agenciji Beta da su Holandija i Belgija zatražile od partnera u Evropskoj uniji da se Srbiji ponudi da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju posle parlamentanrih izbora 11. maja, iako ostale članice EU i Evropska komisija smatraju da to treba učiniti odmah.

Ti izvori to navode uoči sastanka šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića i predsedavajućeg Saveta ministara EU, slovenačkog ministra spoljnih poslova Dimitrija Rupela.

Podsetimo, nemački list "Fajnenšel tajms Dojčland" pisao je juče da su Belgija i Holandija spremne da Srbiji garantuju da će Sporazum sa Evropskom unijom biti potpisan 16. juna.

List navodi da je imao uvid u odgovarajući dokument i da dve zemlje neće zahtevati izručenje Mladića. Hag i Brisel su o tom stavu izvestile Sloveniju, kao predsedavajuću Unijom, i predložile da tqaj dokument bude kompromisno rešenje.

Međutim,londonski "Fajnenšel tajms" ocenjuje da u ovom trenutku nema mnogo izgleda da bi Beograd ove nedelje mogao da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

"Iako se tehnička vlada u Srbiji i dalje nada da će dugo odlagani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju potpisati ove nedelje i tako povećati šanse proevropskih kandidata na majskim parlamentarnim izborima , malo je verovatno da bi u poslednjem trenutku moglo da se postigne rešenje", ocenjuje list.

Kompromisni predlog koji su iznele Holandija i Belgija podrazumeva potpisivanje sporazuma tek u junu, dakle mnogo posle izbora na kojima bi nacionalisti mogli da osvoje najveći broj mesta u parlamentu.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić za "Fajnenšel tajms" je izjavio da je njegova vlada spremna da smesta potpiše Sporazum i izrazio nadu da će "Evropa na taj način pokazati da je ozbiljna kada govori o evropskim perspektivama za Srbiju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: