Tadić: SSP jača Srbiju

Predsednik Srbije Boris Tadić smatra da bi Srbija potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju povećala snagu i potencijale u odbrani državnih interesa.

Izvor: B92, Beta

Subota, 26.04.2008.

11:31

Default images

U intervjuu za "Blic", Tadić je kazao samo ekonomski jaka i stabilna Srbija može da brani Kosovo i da zato "evropski put" mora da bude "strateško opredeljenje" Srbije. Predsednik DS-a je rekao da u predizbornoj kampanji stranke sistematski obmanjuju građane, i da se trude da same stavljaju prepreke koje niko u svetu ne postavlja.

"Ali hajde da ponovim elementarnu činjenicu: potpisivanjem sporazuma ne samo da se ne priznaje nezavisnost Kosova, već se povećava snaga zemlje i potencijali za odbranu naših vitalnih interesa", rekao je Tadić. Predsednik Srbije kaže da samo Vlada Srbije može da razvlasti potpredsednik Vlade Božidara Đelića da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, budući da je Vlada jednoglasno donela odluku o tom ovlašćenju.

Povodom spora s DSS i NS oko tužbi pred Međunarodnim sudom pravde protiv zemalja koje su priznale Kosovo, Tadić je naveo je bio protiv toga zato što među pravnim stručnjacima ne postoji saglasnost da li treba direktno podnositi tužbu ili preko Generalne skupštine UN tražiti mišljenje tog Suda.

"Prihvatiću argumentaciju koja proistekne iz ozbiljne analize pravnih eksperata, a pošto je ovo jedno ozbiljno državno-pravno pitanje, potpuno je besmisleno da se to ekspertsko pitanje pretvara u stranačko nadgornjavanje", kazao je lider DS-a.

Intervju sa Tadićem danas objavljuju i "Večernje novosti". On je kazao da je i poslednja sednica SB UN pokazala da postoji duboka podeljenost među članicama o problemu Kosova.

Tadić je rekao da će Srbija nastojati da se do septembarskog zasedanje Generalne skupštine UN obezbedi većina zemalja koje žele poštovanje Povelje UN i Rezolucije 1244, i koje ne prihvataju nelegalnu nezavisnost Kosova.

"O odricanju od Kosova nema ni govora. Potpisom na SSP još jednom u ruci imamo potvrdu Rezolucije 1244, a to je jedini međunarodno priznati pravni akt koji potvrđuje status Kosova unutar Srbije u situaciji posle Kumanovskog vojno-tehničkog sporazuma 1999. godine", kazao je predsednik Srbije.

Đelić: Čim SSP bude ponuđen, potpisujem

Potrpedsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da će potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji čim bude ponuđen, ali da je malo verovatno da će se to dogoditi pre izbora 11. maja.

"Vlada Srbije mi je dala ovlašćenje da potpišem sporazum, a to ovlasćenje nije samo mogućnost, nego i zakonska obaveza za mene kao člana Vlade", rekao je Đelić.

Đelić je rekao da je Vlada u decembru prošle godine jednoglasno odlučila da se potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: