Istekao rok za izborne liste

Rok za predaju izbornih lista za učešće na parlamentarnim, lokalnim i pokrajinskim izborima istekao je u ponoć. Danas su proglašene još četiri izborne liste.

Izvor: B92, Beta

Subota, 26.04.2008.

08:55

Default images

Republička izborna komisija proglasila je danas izbornu listu Unije Roma Sbije, koja će na glasačkom listiću biti pod rednim brojem 16. Proglašene su i liste "Koalicija Albanaca Preševske doline", koja će na glasačkom listiću biti pod rednim brojem 17 i lista "Savez bačkih Bunjevaca - Mirko Bajić", koja će biti pod rednim brojem 18.

Pod rednim brojem 19 niće "Pokret moja Srbija Branislav Lečić", koja je naknadno RIK-u dostavila dodatni broj potpisa za njeno proglašenje.

Republičkoj izbornoj komisiji su, za učešće na parlamentarnim izborima, podnete 23 liste. Samo mesec dana pre izbora Ustavni sud je, na incijativu SRS-a, a u skladu sa Zakonom, doneo doluku da manjinske, kao i sve ostale partije u Srbiji za učešće na izborima moraju da prikupe 10.000 potpisa, umesto dosadašnjih 3.000.

Koalicija Albanaca preševske doline je to uspela u poslednjem trenutku. Prikupili su oko 11.000 potpisa za listu na kojoj se nalazi devet kandidata.

Predsednik te koalicije Riza Halimi je izjavio za B92 da im je to povećanje zadalo ogromne poteškoće i da će zbog toga tek sada pokušati da organizuju izbornu kampanju.

"Pojačaćemo napore da, ipak, što više animiramo naše članstvo da bude aktivnije, jer imamo i oštru kampanju protiv učešća na parlamentarnim izborima u Preševskoj dolini. U koaliciji bismo podržali jednu proevropsku, ali suštinski proevropsku vladu, a ne poznatu retoriku, po kojoj je proeevropska bila i DSS. Mi se, ipak, nadamo da će buduća većina u parlamentu biti suštinski orijentisana prema evropskim integracijama i mi bismo, u svakom slučaju, podržali takvu vladu", rekao je Halimi.

I Unija Roma Srbije sinoć je predala Republičkoj izbornoj komisiji izbornu listu za učešće na parlamentarnim izborima.

Predsednik stranke i prvi na listi Rajko Đurić rekao je da je listu od 229 kandidata za poslanike podržalo skoro 13.000 građana i da je drugi na listi bivši fudbaler Dragan Džajić.

"Dužnost pre svega kao ljudi je da se borimo za evropsku Srbiju. Samo je Hitler rekao: 'Neću Evropu'. Mi nemamo čačkalice, papirne maramice i toalet papir, uvozimo ih. Jedan pametan seljak je rekao: 'Molim vas ja ne bacam pšenično zrno na njivu na kojoj je obrastao korov'. Kako ova vlast zamišlja da seme demokratije proklija u zemlji gde je politički korov dosegao do neba i gde nam je smeće došlo do ušiju", naveo je Đurić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: