Biračka mesta za raseljene

RIK doneo odluku o formiranju 149 posebnih biračkih mesta na teritoriji Srbije na kojima će, na izborima, moći da glasaju interno raseljeni birači sa Kosova.

Izvor: B92

Petak, 25.04.2008.

10:44

Default images

Najviše biračkih mesta biće otvoreno u Beogradu (18) i Nišu (10). Republička izborna komisija na noćašnjoj sednici nije usvojio odluku o formiranju posebnih biračkih mesta na teritoriji Kosova zato što je na nekim biračkim mestima bilo manje od 25 birača, što je u suprotnosti sa kriterijumom za otvaranje tih biračkih mesta koji je RIK usvojio u četvrtak uveče.

Ta odluka RIK-a izazvala je oštru debatu predstavnika Demokratske stranke Srbije i Liberalno demokratske partije, Zorana Balinovca i Save Pilinovića.

Balinovac je negodovao zbog takve odluke nazvavši je besmislenom jer se, kako je rekao, biračima na Kosovu uskarćuje biračko pravo.

On je u više navrata vređao Pilinovića koji je tražio da se poštuje zakon i da se ne usvoji taj predlog.

Pojedini članovi RIK-a su predlagali da se izmeni uputstvo za određivanje posebnih biračkih mesta tražeći da broj od 25 birača ne vazi za teritoriju Kosova, dok je predstavnik Socijalističke partije Srbije Slavoljub Milanković tražio da se ponovi glasanje jer, kako je rekao, "izražava sumnju u verodostojnost glasanja".

Glasanje nije ponovljeno jer je predlog za to usledio pod tačkom razno, pa je nakon pauze usvojena odluka da se o otvaranju posebnih biračkih mesta na Kosovu i Metohiji raspravlja na narednoj sednici RIK-a.

Šest lista za lokalne izbore na Kosovu

Republička izborna komisija proglasila je sinoć šest izbornih lista za lokalne izbore na
Kosovu.

Za lokalne izbore u opštini Štrpce RIK je proglasila izbornu listu grupe građana "Nezavisna lista grupe građana - Stanomir Dimić Mirče" i listu Demokratske stranke.

RIK je za izbore u opštini Kosovska Mitrovica proglasila listu koju je podnela koalicija SPS-PUPS i Pokret snaga Srbije.

Za izbore u Zvečanu proglašena je lista Srpskog pokreta obnove, u opštini Suva Reka lista grupe građana "Za Podgoru - Milan Mihajlović", a u Vitini lista Srpske radikalne stranke.

Članovi RIK-a nisu prihvatili listu Demokratske stranke u opštini Klina zbog nepravilnosti, ali je određen dodatni rok od 48 časova za otklanjanje propusta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: