Nikolić: Zašto ćuti DSS

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić poručio Demokratskoj stranci Srbije da se opredeli sa kim će da formira postizbornu koaliciju.

Izvor: B92

Petak, 25.04.2008.

07:19

Default images

Dok Tomislav Nikolić kritikuje Koštunicu što od građana "krije kakvu će vladu imati“, ali i ponavlja da je za njegovu stranku DSS i dalje jedini mogući partner, u DSS-u najavljuju da će radikalima odgovoriti, ali tek posle izbora.

Stranka koja je, i prema rezultatima prethodnih izbora, i prema najnovijim istraživanjima, najpopularnija među glasačima u Srbiji, ali koja sama ne može da formira vladu, još nije pronašla saveznika za postizbornu saradnju.

Nakon što je Demokratska stranka Srbije odbila da se izjasni o ponudi Srpske radikalne stranke da formiraju novu vladu, i to tako što bi stranka Vojislava Šešelja dobila ili premijersko mesto, ili većinu mandata, zamenik predsednika radikala Tomislav Nikolić izjavio je da su, za tu stranku, razgovori sa DSS-om do izbora završeni.

"Vojislav Koštunica ćuti, on mudruje. On bi da Srbija ne zna šta je čeka posle izbora, a ja bih da Srbija zna. I zato me više nećete čuti da govorim o koaliciji. Ja sad ne znam da li mogu sa nekim u koaliciju. Pošto sam ja rekao s kim mogu, a taj budući eventualni partner ne odgovara pozitivno. I šta ja tu sad treba da molim nešto", rekao je Nikolić.

On objašnjava da je njegova ponuda DSS-u bila "potpuno iskrena“, iako to nije išlo na ruku njegovoj stranci.

"Ja znam da time štetim pozicijama Srpske radikalne stranke, i da to niko ne radi do izbora, ali sam potpuno jasno nagovestio dilemu u koju stavljam Vojislava Koštunicu. Zato što više nema dve stolice za njega, moraće da bude jedna na kojoj će sa nekim da deli mesto. Nije bilo odgovora. Pa sam nagovestio da o funkciji predsednika Vlade potpuno otvoreni smo da razgovaramo posle izbora. Pa ni tu nije bilo odgovora“, navodi Nikolić.

U DSS-u na to odgovaraju poznatim stavom da o postizbornim koalicijama ne razgovaraju pre izbora.

Funkcioner te stranke Dragan Šormaz izjavio je za B92 da će DSS odgovoriti radikalima, ali posle 11. maja.

Novinar nedeljnika NIN Dragan Bujošević ne isključuje mogućnost da su se dve stranke dogovorile da Tomislav Nikolić prekine priču o koaliciji sa DSS-om, jer ona ne odgovara Vojislavu Koštunici.

"Jedan deo dosadašnjih glasača DSS-a ne želi da čuje tu priču i ne želi da glasa za Koštunicu, ukoliko on bude išao u koaliciju sa Vojislavom Šešeljem. Radikalima ta priča odgovara, ta priča da oni mogu sa DSS-om im odgovora, jer im je važno da bilo ko hoće sa njima", ocenjuje Bujošević.

Nakon prošlonedeljne ponude SRS-a da se DSS izjasni o eventualnoj postizbornoj koaliciji, portparol Koštuničine partije rekao je da to neće činiti dok ne prodju izbori, ali da će, ukoliko s radikalima budu pregovarati to raditi javno.

Pojedini mediji prethodnih dana pisali su i da su lideri DSS-a i SRS-a Vojislav Koštunica i Vojislav Šešelj potpisali sporazum o formiranju zajedničke vlade, ali su oni to demantovali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: