Ren: Dobrosusedski odnosi s Kosovom

Oli Ren smatra da Srbija treba da uspostavi dobrosusedske odnose sa Kosovom i da Kosovo ima evropsku perspektivu. To je zvaničan stav EU, ocenio premijer Srbije.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 23.04.2008.

15:04

Default images

Evropski komesar je, odgovarajući na pitanje nemačkog lista Kelniše rundšau da li Srbija može u Evropsku uniju a da ne prizna Kosovo, izjavio da su svi kandidati za prijem u EU "obavezni na dobrosusedske odnose". Na to je reagovao je predsednik tehničke vlade Vojislav Koštunica, ocenjujući da je izjava Olija Rena zvaničan stav Brisela.

"Srbija potpisivanjem Solaninog sporazuma priznaje nezavisnost Kosova i obavezuje se na saradnju sa ovom lažnom državom", ocenio je Vojislav Koštunica.

On je u izjavi dostavljenoj Tanjugu istakao da - pošto je ovakav sporazum sa EU protivustavan i sadrži neskrivenu nameru rasparčavanja Srbije - taj sporazum niko nema pravo da potpiše u ime Srbije.

Više o stavovima Olija Rena i ostalih zvaničnika zemalja članica EU o evropskim integracijama Srbije, možete čitati u posebnoj vesti.

Janjić: Član SSP-a o Kosovu nije sporan

U izbornoj kampanji se ne govori o sadržaju Sporazuma o stabililizaciji i asocijaciji sa EU, već o nasleđu prošlosti koje je vezano za taj dokument, rekao je, gostujući u Kažiprstu Radija B92, koordinator za etničke odnose Dušan Janjić.

Suština sporazuma sa Briselom nije član 135, koji kaže da se Sporazum ne primenjuje na Kosovu, koje je pod međunarodnom upravom, u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti 1244. Predstojeći izbori nisu izbori za Evropu, već za očuvanje strukture moći uspostavljene posle 5. oktobra 2000, smatra koordinator Foruma za etniče odnose Dušan Janić.

On ukazuje da je sporni član 135 sporazuma sa Briselom formula koja je primenjena u Studiji o izvodljivosti, a u kojoj stoji da Kosovo nije predmet Sporazuma, jer se nalazi već pod međunarodnom upravom.

"Potpuna je besmislica da mi tražimo da neko to prihvati kao što kaže Velja ilić, neki člančić u kojem bi stajalo da se mi ne odričemo Kosova.... Koštunica, Tadić, Velja Ilić treba da se vrate na svoje greške koje su načinjene tokom pregovora o Kosovu da bi bolje razumeli suštinu člana 135", smatra Janjić.

On veruje da nijedna buduća vlada neće moći da vodi politiku drastičnog obrta niti da preokrene proces priključenja Uniji, koji je već duboko usađen u ekonomiju i mehanizme političkog života Srbije.

"EU vodi birokratija iz Brisela koja pokušava da završi svoju agendu koja vodi potpisivanju Sporazuma sa Srbijom. Za Uniju uopšte nije važno ko će to potpisati. Ona do 2013. ima strategiju da izađe na Jonsko more. Na tom putu su samo Srbija i Kosovo. Takođe je besmislica ako neko veruje da će neka nova vlada, pa makar bila i s radikalima, moći Srbiju da vrati s puta kojim je već krenula. Zato što su ljudi već na toboganu. Probajte da se vratite sa tobogana, možete samo da udarite u beton", kazao je Janjić.

Holandiji, koja se najviše suprotstavlja Sporazumu, u suštini on najviše odgovara, zbog, kako kaže Janjić, aneksa o poljoprivredi, koji eliminiše svaku prednost Srbije na tom zajedničkom tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: