Ekonomska politika DSS-NS

Osnovni ciljevi ekonomske politike koalicije Demokratske stranke Srbije-Nova Srbija biće nastavak rast bruto društvenog proizvoda od najmanje sedam odsto godišnje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.04.2008.

13:37

Default images

Takođe, u te ciljeve spadaju rast prosečnih zarada, kao i veće penzije, usklađene sa rastom zarada i troškova života, rečeno je na konferenciji za novinare u toj koaliciji. Među najvažnijim ciljevima su i veća socijalna sigurnost dece, starih i trudnica, zatim direktne strane investicije od najmanje tri milijarde evra godišnje.

Osnovni cilj ekonomskog programa biće podizanje standarda građana Srbije.

Koordinator ekonomskog programa koalicije DSS-NS Predrag Bubalo rekao je da ekonomski program predviđa najmanje 300.000 novih radnih mesta, zatim smanjenje poreza i doprinosa sa 63,1 na 58 odsto neto zarade, kao i nastavak rasta izvoza od najmanje 17 odsto godišnje.

Bubalo je rekao da osnova za rast privrede u Srbiji mora da bude ravnomerni regionalni razvoj koji će doprineti tome da Srbija produkuje veći bruto društveni proizvod, i najavio podsticaje za investitore koji zaposle više od 100 ljudi.

Koordinator ekonomskog programa koalicije DSS-NS Nenad Popović rekao je da je tim programom predviđeno smanjenje poreza na dobit preduzeća sa deset na osam odsto, što se neće odraziti negativno na prihode budžeta, zatim smanjenje poreza na dodatu vrednost za proizvode za decu i trudnice.

Tu su i pojednostavljenje procedure i skraćenje roka povraćaja PDV-a, zatim uvođenja municipalnih obveznica (hartija od vrednosti lokalne samouprave), što je praksa svuda u Evropi, i pri tom će se nastojati da se smanji javna potrošnja na 40 odsto bruto društvenog proizvoda do kraja mandata nove vlade.

Govoreći o saobraćajnoj infrastrukturi, Popović je rekao da je generator razvoja Srbije saobraćajna infastruktura i zato mora da se nastavi izgradnja autoputa Horgoš-Požega, kao i autoput na Koridoru 10 kroz Srbiju.

Ne manje važan je razvoj rečnog saobraćaja i infrastrukture na Dunavu, što je Popović poredio sa kanalnom Rajna-Majna i naveo da se trenutno na relaciji od rumunskog grada Kostance do Beograda koristi svega 10 odsto mogućnosti rečnog saobraćaja na Dunavu.

Koštunica: Nova vlada "slomiće kičmu" mafiji

Nosilac liste koalicije DSS-NS Vojislav Koštunica rekao je danas da će jedan od ciljeva nove vlade, koju Srbija treba da dobije nakon 11. maja, biti "da slomi do kraja kičmu mafiji, lopovluku i kriminalu". "Pokazali smo da to možemo, to je beskompromisno činio ministar policije Dragan Jočić. Pravda i zakon moraju biti jednaki za sve", rekao je Koštunica na predizbornom skupu u Valjevu.

On je kazao da bi ta vlada, koja bi trebalo da bude narodna, jedinstvena, nacionalno odgovorna i državotvorna, pored borbe protiv korupcije, trebalo da ima još tri cilja - očuvanje Kosova, ulazak u Evropsku uniju i dalje ekonomsko jačanje Srbije.

"Kosovo je Srbija i istina je na našoj strani, na strani prava i pravde. Nećemo tuđe, ali Kosovo je naše i to potvrđuje i 150 zemalja u svetu koje su na strani Srbije i za koje ne postoji lažna država Kosovo", rekao je Koštunica.

On je kazao da Srbija želi saradnju sa EU, ali kao celovita država sa poštovanim, punim integritetom.

"Srbija hoće u EU, ali cela, a ne prepolovljena. Što važi za druge, mora da važi i za nas", kazao je Koštunica.

On je dodao da sa EU mora da se razjasni gde su granice Srbije i da onda Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju neće biti sporan.

"Saradnja sa Evropom da, ali ne da Kosovo bude cena te saradnje", rekao je Koštunica.

On je dodao da samo ekonomski jaka Srbija može da se bori još jače za Kosovo i da je zbog toga važno da dobije magistralni gasovod i autoput Horgoš - Požega.

"Kad vidimo DS i G17, koje su se zakitile Čankom, da kažu da nam ne treba ni autoput, ni gasovod, shvatamo da njih ne interesuje razvoj i jačanje Srbije", rekao je Koštunica.

On je pozvao građane Valjeva da podrže Srbiju jer je, kako je kazao, Valjevo uvek podržavalo Srbiju, još od ustaničkih dana, podsetivši na značaj Alekse Nenadovića, prote Mateje, Živojina Mišića i drugih čuvenih Valjevaca u srpskoj istoriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: