Ren najavljuje SSP pre 11. maja

EU namerava da sa Srbijom potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju pre izbora, najavio Oli Ren. SSP u interesu Rena i Solane, ali ne i Srbije, smatra Koštunica.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 21.04.2008.

11:11

Default images

"Želimo da Srbija ne odustane od evropske orijentacije. Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) bio bi jak signal da je EU posvećena evropskoj budućnosti Srbije", rekao je evropski komesar za proširenje nemačkom dnevniku Velt. Slovački ministar spoljnih poslova Jan Kubiš izjavio je da Srbija treba da potpiše Sporazum što pre.

Inicijativu o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju do sada su blokirale Holandija i Belgija, koje insistiraju da Beograd pre potpisivanja izruči Haškom sudu preostale osumnjičene za ratne zločine, o čemu je govorio i Rasim Ljajić, što možete čitati u posebnoj vesti. Savet ministara Evropske unije razgovaraće o Srbiji na sastanku u Luksemburgu u utorak 29. aprila, a ne 28. aprila, kao što je planirano, zato što su pravoslavne članice EU - Rumunija, Grčka, Kipar i Bugarska - zatražile da se datum glavnog dela dvodnevnog sastanka pomeri zbog Uskrsa.

Zato će 28. aprila biti organizovani samo sastanci na marginama - s trojkom Egipat-OEBS-Hrvatska.

U utorak 29. aprila biće reči o slanju poruke Srbiji pred izbore 11. maja, ali evropski izvori u Briselu još ne mogu da kažu da li će Beogradu biti ponuđeno da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

SSP u interesu Rena i Solane

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica ocenio je da potpisivanje sporazuma Evropske unije, za koji se i danas založio evropski komesar Oli Ren, nije u državnom i nacionalnom interesu Srbije jer će se tumačiti kao njen potpis za nezavisnost Kosova.

"Evropski komesar Oli Ren podržava jednostranu nezavisnost Kosova i podržava potpisivanje sporazuma EU sa Srbijom", konstatovao je Koštunica u reagovanju na današnju Renovu izjavu da Evropska unija namerava da potpiše SSP sa Srbijom pre izbora 11. maja. "Taj sporazum je očigledno u interesu Olija Rena i Havijera Solane, kao što je očigledno da nije u državnom i nacionalnom interesu Srbije da potpiše sporazum koji će se sutra tumačiti kao potpis Srbije za nezavisnost Kosova", ocenio je premijer u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

On je ponovio stav da koalicije i pojedinci koji hoće da potpišu "Solanin sporazum" to mogu uraditi samo u svoje ime, a ne u ime Srbije.

"Samim tim, taj potpis Srbiju apsolutno ne obavezuje i unapred saopštavamo da NATO pakt neće moći da tvrdi da je tim potpisom Srbija priznala nezavisnost Kosova. Jedino što će NATO pakt moći da tvrdi jeste da su pojedine partije potpisale Solanin sporazum", upozorio je Koštunica.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica je, na sastanku sa šefom slovačke diplomatije Janom Kubišem, ukazao da su države EU koje su priznale nezavisnost Kosova direktno prekršile parafirani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i istakao da Srbija ne može istovremeno potpisivati i nastavak evropskih integracija i nezavisnost Kosova.

Kubiš: Podrška Srbiji

Ministri spoljnih poslova Srbije i Slovačke, Vuk Jeremić i Jan Kubiš, saglasili su se da bi Srbija trebalo što pre da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom.

Opširnije o stavovima Slovačke o Kosovu i evrointegracijama Srbije možete čitati u intervjuu koji je Kubiš dao za B92.
Vuk Jeremiæ (FoNet, arhiva)
"Ukoliko postoji demokratska, politička volja da se nastavi sa integracijom u EU, a ona može doći samo od građana, potpisivanje Sporazuma u aprilu, maju, junu ili julu, naprosto nije od presudne važnosti", kaže Vuk Jeremić.

"Ako se opredelimo za EU, za četiri godine bićemo punopravni članovi. Mesec dana kasnije ili ranije zaista ne igra nikakvu odluku. Potpisivanje je važan tehnički korak, ali daleko važniji politički, strateški, referendumski korak biće politički izbor koji naprave građani 11. maja", rekao je Jeremić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: