Ljajić: Ublažavanje stava Holandije

Rasim Ljajić kaže za Blic da postoje nagoveštaji da bi Holandija mogla da ublaži svoj stav i omogući da Srbija potpiše SSP sa Evropskom unijom.

Izvor: Blic

Ponedeljak, 21.04.2008.

08:50

Default images

"Imamo neke nagoveštaje da bi to moglo da se dogodi narednih dana. U tom smislu, od presudnog su značaja razgovori koje će danas voditi holandski zvaničnici iz ministarstva inostranih poslova tokom posete Beogradu", rekao je predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom.

Na pitanje zašto se Holandiji i Belgiji neočekivano pridružila i Nemačka, Ljajić je rekao da je to zbog paljenja nemačke ambasade u Beogradu, posle protesta 21. februara.

"Svako ima različite razloge. Belgija, međutim, ima ublaženiji stav od Holandije. A Nemačka, koja zvanično ističe neke druge razloge, protivi se, zapravo, zbog paljenja nemačke ambasade u Beogradu. To je dodatno iziritiralo nemačku javnost i Vladu, ali Nemačka o tome ne govori javno", kaže Ljajić.

On je naveo da će se posle razgovora sa holandskim predstavnicima tokom te, kako rekao, "ključne posete" znati kakve su šanse da Srbija potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

"Pokušavamo da ubedimo holandske zvaničnike. Ti razgovori će se voditi i narednih dana. U svakom slučaju, Holandija preuzima veliku odgovornost na sebe, kao jedina i glavna zemlja koja je blokirala i sprečila evropsku perspektivu Srbije", rekao je Ljajić.

Na pitanje da li je, posle posete glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca, veći optimista u pogledu potpisivanja Sporazuma sa EU, Ljajić je napomenuo da je još uvek teško dati tačnu procenu hoće li Sporazum biti potpisan ili ne 28. aprila.

"Ali, ne odustajemo od toga da bi upravo 28. aprila mogli da potpišemo Sporazum. Činimo sve da ubedimo Tribunal i međunarodnu zajednicu da radimo sve da se haški optuženici nađu u Hagu. To ćemo činiti i narednih dana", rekao je on.

Ljajić je naveo da je najvažnije da Bramerc u Briselu ponovi ono što je rekao u Beogradu, "a to je da saradnja ne znači samo Ratko Mladić u Hagu". Ljajić je, takođe, odbacio primedbu da je tužilac insistirao na hapšenju haških begunaca, podsetivši da je on pre toga jasno rekao da saradnja podrazumeva i pristup dokumentaciji, arhivama, svedocima i akcijama potrage.

"Lično, mislim da haški tužilac neće ceniti niti davati ocenu samo na osnovu toga ima li hapšenja ili ne. Ako svoju ocenu svodi na to, izveštaj bi bio u potpunosti negativan", kaže on.

"Ali, s obzirom na to da se u drugim segmentima ostvaruje stepen saradnje, očekujem ne pozitivan, ali izbalansiran izveštaj. Izneo sam mu podatak da smo od 165 zahteva odgovorili na 143", kaže Ljajić.

On, takođe, smatra da će akciju hapšenja Stojana Župljanina Bramerc uzeti u obzir, ali da ona neće dominantno opredeliti njegov izveštaj.

"Mi smo uradili sve što možemo. Akcija hapšenja Župljanina primer je političke volje. Tu akciju izveli smo samo mesec dana pre izbora, od nje smo mogli da očekujemo samo negativne glasačke poene, ali učinili smo sve da ispunimo međunarodnu obavezu", kaže on.

"To je pokazalo našu političku odlučnost, uprkos izbornim rizicima", ukazao je Ljajić. On, ipak, smatra da potpisivanje Sporazuma sa EU više zavisi od Holandije nego od Bramerca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: