SRS i DSS: Nema sporazuma

Pisanje medija o tome da su stranke Vojislava Koštunice i Vojislava Šešelja postigle sporazum o formiranju Vlade posle izbora 11. maja, DSS i radikali i dalje demantuju.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 21.04.2008.

06:39

Default images

Na premijersko mesto ili većinu ministara u kabinetu, koje je Koštunici preko medija ponudio Tomislav Nikolić, iz DSS-a još ne odgovaraju, ali kažu da će - ako budu pregovarali sa radikalima - to raditi javno, a ne tajno. Analitičari ocenjuju da spekulacije o vladi narodnjaka i radikala u jeku kampanje mogu ići u korist strankama okupljenim oko DS-a.

Lideri Demokratske stranke Srbije i Srpske radikalne stranke, Vojislav Koštunica i Vojislav Šešelj, potpisali su sporazum o formiranju Vlade, pisao je u subotu Blic. Prema tom sporazumu, DSS-u je zagarantovano mesto premijera, dok će Tomislavu Nikoliću pripasti mesto predsednika Skupštine Srbije.

DSS i SRS su sve to odmah demantovali. To čine i danas. Na stranačkoj konferenciji portparol Koštuničine partije Andreja Mladenović poručio je javnosti da DSS nema šta da krije.

"Za nas u predizbornoj kampanji nisu tema postizborne koalicije. Postizborne koalicije biće tema posle izbora. Ako budemo sklapali postizbornu koaliciju sa SRS-om, sklopićemo je javno, ovde, pred svima vama", kaže on.

"Sigurno je da za takvu koaliciju nećemo pitati ni Nenada Čanka ni NATO-marinca Dragana Šutanovca ni Solanu", kazao je Mladenović.

Koštunica: Ne bih krio dogovor

Vojislav Koštunica (Tanjug, arhiva)
Predsednik DSS-a Vojislav Koštunica kaže da ta stranka još nije razgovarala o postizbornim koalicijama i da nema dogovora ni sa Srpskom radikalnom strankom.

Koštunica je rekao da ne bi od javnosti krio da je takva koalicija eventualno dogovorena, jer kaže da je DSS uvek vodio transparentnu politiku i da će tako biti i ubuduće.

Komentarišući najave čelnika SRS-a da su ponudili DSS-u koaliciju posle izbora, on je sinoć za TV Enter kazao da DSS "odluke o postizbornim koalicijama donosi posle izbora".

On je rekao - da je hteo, pre nego što su raspisani izbori, "mogao je da napravi koaliciju sa SRS-om i sva priča oko izbora bi bila zaobiđena", ali da to nije učinjeno, već je narodu vraćen mandat, a građani će na izborima imati priliku da se izjasne.

Koštunica je ocenio da zamenik predsednika SRS-a Tomislav Nikolić ima pravo da iznosi svoje mišljenje i da je to deo izborne kampanje, ali je podvukao da će DSS o postizbornim koalicijama razgovarati posle završetka izbora, naglašavajući da izbori i služe da se građani na njima izjasne.

On je podsetio da je u tri mandata bio u vlasti i da je dobrovoljno dva puta otišao iz nje i ukazao na to da je i pred ove izbore koalicija DSS-NS vratila mandat narodu zbog neslaganja vladajućih stranaka koje su činile Vladu Srbije.

"Postoje realne šanse"

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković kaže za B92 da spekulacije o novoj vladi narodnjaka i radikala u kampanji ne iznenađuju.

On kaže da je i sam do sada bio skeptičan prema mogućnosti stvaranja takvog bloka, ali da je ovo prvi put da za to postoje realne šanse.

"Te vrste aranžmana koje su u ponudi – ili većina ministara ili premijersko mesto kao galantna ponuda daleko jačih radikala, kojima, opet, zbog dugogodišnje frustriranosti da su najjača stranka, a da nikako ne mogu da dođu do vlasti, takav partner kao što je narodnjačka koalicija i DSS u njoj, izuzetno treba da bi, konačno, od predsoblja došli u halu vlasti – jeste nešto što je realno na stolu", smatra Stojiljković.

On kaže da atmosfera koja se tako stvara u javnosti u jeku kampanje može da utiče pre svega na birače koji dele demokratske vrednosti, ali su i dalje neodlučni kada je reč o tome za koju političku opciju će se odlučiti 11. maja.

"Ukoliko tih dilema ima, a radi se o potencijalnim pristalicama narodnjačke koalicije, to bi moglo da ide u prilog, recimo, grupaciji oko Demokratske stranke", kaže on.

"S druge strane, oni koji su se već opredelili, i koji su, na konto priče o Kosovu kao pretpostavci daljih evropskih integracija već prelomili, na njih ta priča o, eventualnoj, koaliciji sa Vojislavom Šešeljem neće praktično delovati", objašnjava Stojiljković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: