Tadić: Potpisivanje SSP je obaveza

Odluka Vlade Srbije o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU iz decembra 2007. zakonita je i obavezujuća, rekao predsednik Srbije Boris Tadić.

Izvor: B92

Nedelja, 20.04.2008.

12:23

Default images

Tadić je kazao da bi bilo nezakonito ponašanje onih članova Vlade koji bi odbili da izvrše tu odluku. On smatra da su tvrdnje narodnjačke koalicije kako bi potpisivanje SSP-a u trenutku kada su neke zemlje EU priznale nezavisnost Kosova bilo kršenje Ustava, inicirane izbornom kampanjom, "a nikako odgovornim razmišljanjem".

Prema rečima Tadića, takve tvrdnje predstavljaju retoriku uobičajenu devedesetih godina, koja ne može da zaplaši nikog ko se ozbiljno bavi politikom.

Prema njegovim rečima, oni koji tako nešto govore danas, pre samo tri meseca su tvrdili da treba potpisati SSP i u Vladi su glasali za to, tako da sada "nemaju nikakvog kredibiliteta za takvu reč i takav politički stav".

"Samo u svrhu izbora ponovo se uspostavljaju pretnje i optužbe o izdajništvu, patriotizmu i nepatriotizmu, ponovo se Srbija uranja u atmosferu devedesetih. To je sramno i, što je mnogo važnije, potpuno je kontraproduktivno i veoma štetno za Srbiju i njene građane", rekao je Tadić.

On je poručio da, kao predsednik države, ne može da pristane na takvu politiku, jer je njegova dužnost da štiti Ustav, interes države i svih njenih građana.

Prema mišljenju Tadića, potpuno je očigledno da priča o potpisivanju SSP-a ne bi bila otvorena da nije izbora, i da one stranke i lideri koji su bili jedinstveni u zalaganju za parafiranje i potpisivanje Sporazuma, sada zbog izbora menjaju svoje mišljenje, "tragajući za nekim drugim koalicionim rešenjima nakon ovih izbora, ili za nekim novim političkim identitetom".

"Mislim da je to jedna tužna činjenica. S druge strane, mislim da bi bilo vrlo važno da ne menjamo državnu politiku svakih nekoliko dana, meseci i nedelja, jer to ugrožava interese naše zemlje", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije smatra da pretpostavka za ukupni uspeh Srbije jeste njen međunarodni kredibilitet, koji se postiže u svim međunarodnim institucijama, uključujući i EU, a istovremeno se i povećava ekonomska snaga zemlje.

Tadić je rekao da je potpisivanje SSP prvi i prirodan korak ka tom cilju i podsetio da član 135 tog sporazuma potvrđuje Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koja je temelj integriteta Srbije na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: