Samardžić: Euleks nelegalan

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić rekao da je misija EU za Kosovo "nelegalna" i da ne postoji pravni osnov da ta misija zameni UNMIK.

Izvor: Beta

Subota, 19.04.2008.

10:08

Default images

"Ne postoji pravni osnov da dođe do zamene UNMIK-a bilo kime i čime, a EU misija je nelegalna. Zbog toga UN imaju veliki problem jer bi njihova misija propala i to bi bila veoma teska situacija, ne samo za tu misiju UN, već za ideju i praksu međunarodnih mirovnih misija širom sveta, što bi legitimitet UN dovelo u pitanje", rekao je Samardžić u intervjuu za agenciju Beta.

Prema njegovim rečima, danas u svetu postoji grupa zemalja oko NATO-a koje pokušavaju da uvedu nova pravila ponašanja, drugačija od onih koja važe u UN od 1945. godine i nametnu svoja pravila igre.

Dodao je da su čelni ljudi UNMIK-a Joahim Riker i Lari Rosin predstavnici takve politike. Samardžić je rekao da je Međunarodna upravljačka grupa "pravno nepostojeća" i da ne može da odlučuje o bitnim pitanjima za srpsku pokrajinu.

Zbog toga se, prema njegovim rečima, ne treba osvrtati na negativan stav te grupe o održavanju lokalnih izbora 11. maja u pokrajini i prema predlogu o funkcionalnom odvajanju Srba i Albanaca na Kosovu.

Samardžić je dodao da se sada sa šefom UNMIK Joahimom Rikerom razgovara samo o raspisivanju izbora na Kosovu jer je to još jedina nadležnost koja je UNMIK-u ostala nakon što je u toj oblasti preneo nadležnosti na kosovske institucije.

"Riker je napravio grešku poslog leta, kada je prema Ahtisarijevom planu, doneo uredbe kojima je UNMIK izuzeo iz nadležnosti organizovanja izbora", kazao je Samardžić.

Dodao je da je Rikeru ukazao da UNMIK, ukoliko želi da učini nešto po pitanju sprovođenja izbora, mora da donese uredbe kojima će poništiti svoje ranije odluke.

"Jedino Srbija i srpski organi vlasti mogu da sprovedu te izbore. Riker ne negira da Srbi treba da imaju svoje demokratski izabrane organe vlasti, a ako je to tako, onda jedino Srbija to može da uradi i mi se pripremamo da to uradimo", rekao je ministar.

Samardžić je ocenio da bi bilo najbolje da se, po pitanju održavanja lokalnih izbora 11. maja, Riker ponaša "politički neutralno", kao i kada je jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova prekršena Rezolucija 1244 UN.

Samardžić je naveo da postoje različita mišljenja o sprovođenju izbora u Generalnom sekretarijatu UN i misiji UN na Kosovu.

"Postoji dobra volja u Generalnom sekretarijatu UN"

Ministar je dodao da u Generalnom sekretarijatu UN postoji dobra volja da se razgovora o predlogu Srbije da sa UNMIK-om radi na sprovođenju Rezolcije 1244 u novonastalim uslovima na Kosovu. "U toku su osetljive tehničke pripreme za početak tog razgovora", naveo je Samardžić i dodao da će tim povodom u Beograd doći i šef mirovnih operacija u UN, ali tek kada razgovori započnu.

Na pitanje o istrazi protiv Srba koji su učestvovali u paljenju carinskih punktova u Jarinju i Brnjaku, ministar je naveo da Kosovska policijska služba i tužilaštvo nisu nadležni za Srbe nakon proglašenja nezavisnosti 17. februara.

"Ako su Albanci proglasili nezavisnost i ako to Srbi ne prihvataju, imate paralelizam da niko ne moze da sudi drugoga, a da to teče normalno", kazao je Samardžić.

Prema njegovim rečima, obzirom da UNMIK i Kfor nisu podneli tu tužbu, Srbi nisu obavezni da se o njoj izjašnjavaju.

"Mislim da su te optužbe zapravo zastrašivanje Srba, a da li će one dovesti do konflikata, teško je reći", kazao je Samardžić.

Na pitanje šta očekuje između 11. maja i polovine juna kada bi trebalo da počne misija Euleksa, Samardžić je kazao da će taj period biti "vrh krize".

"UN imaju svoje nadležnosti i moraju delovati u skladu sa tim. Kada UN nisu priznale nezavisnost onda se mora gledati i na interes srpske strane. Očekujem da će podržati naše aktvnosti jer mi nikoga ne provociramo, a Srbija mora brinuti i o Srbima i o drugim nealbancima, mora sprovoditi svoje nadležnosti i štiti ih u svakom pogledu", rekao je Samardžić.

Ministar je podsetio da je i generalni sekretar UN Ki Mun Ban rekao da će UNMIK ostati na Kosovu sve dok bude važila Rezolucija 1244, što znači da će morati da bude pronađen način za prevazilaženje sadašnjeg stanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: