Jeremić: Pravi trenutak za SSP

Vuk Jeremić navodi da od uslovljavanja potpisivanja SSP-a saradnjom sa Hagom imaju koristi samo grupe koje žele da zaustave tu saradnju i blokiraju evropske integracije.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 18.04.2008.

08:59

Default images

"Iz iskustva znamo da integracija može da stvori pozitivnu dinamiku u korist dogovora i pomirenja čak i na mestima na kojima je to izgledalo nemoguće", naveo je šef srpske diplomatije Vuk Jeremić u autorskom tekstu koji danas objavljuje Internešenel herald tribjun.

On je dodao da će "budući dogovor lakše postići ako cela Srbija, uključujući i Kosovo, krene putem integracije u Evropu".

"Važno je da evropska budućnost Srbije bude nepovratno potvrđena kako bi EU postala novi faktor jedinstva na Balkanu, a ne dalji izvor podele", naveo je Jeremić.

Od suštinskog značaja je, dodao je Jeremić, da to napredovanje ne bude blokirano maksimalističkim zahtevima koje napredak i dogovor čine manje mogućim.

"Nema uspešne budućnosti Srbije u izolaciji od ostatka Evrope. A ne može biti ni stabilnosti i bezbednosti za zapadni Balkan bez saradnje sa demokratskom Srbijom", naveo je on.

Jedini zahtev Srbije jeste da se tretira isto kao i ostale zemlje koje teže članstvu u Evropskoj uniji i u tom smislu Jeremić je pomenuo saradnju sa Haškim tribunalom koja je ključni uslov za potpisivanje sporazuma sa EU.

"Spremni smo da u potpunosti ispunimo naše obaveze, ali ne možemo da prihvatimo duple standarde, posebno u svetlu skandaloznog oslobađanja Ramuša Haradinaja, kosovskog Albanca koga smatramo ratnim zločincem", napisao je Jeremić.

Jeremić kao primer navodi da je Hrvatska potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju pre izručenja svih haških optuženika.

On zato dodaje da od takvih uslovljavanja Srbije koristi imaju samo grupe koje žele da blokiraju evropske integracije i zaustave saradnju sa Tribunalom.

"To nije u interesu ni Srbije ni Evropske unije", naveo je Jeremić.

Jeremić smatra da je pravo vreme za Srbiju i EU da potpišu SSP i da će to uticati na izgradnju poverenja i garantovanja bezbednosti i napretka celog regiona.

"To je prilika koju ne možemo da propustimo", napisao je na kraju srpski ministar.

Ren: Sporazum zavisi od saradnje s Hagom

Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je da Srbija može da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, ali da će ratifikacija tog sporazuma zavisiti od saradnje s Haškim tribunalom.

"Srbija je najvažniji faktor u regionalnoj stabilnosti i dobrosusedskim odnosima na Balkanu. Srbija ima potencijala da bude pokretač u regionu i EU je spremna da ubrza njen put ka Uniji, uključujući i davanje statusa kandidata", rekao je Ren u intervjuu banjalučkom "Glasu Srpske".

Prema njegovom mišljenju, Srbija mora ponovo da potvrdi svoj evropski izbor i ispuni uslove za to.

"U rukama građana Srbije je ključna odluka. Srbija može da se okrene evropskoj budućnosti, ili da rizikuje samoizolaciju", rekao je Ren i dodao da će prva opcija Srbiju pokrenuti napred, prema stabilnosti, većim slobodama i prosperitetu, a da druga "ne vodi nigde".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: