Vlada: Izbori bez obzira na UNMIK

Vlada Srbije odlučila je danas da se na Kosovu i Metohiji 11. maja održe parlamentarni i lokalni izbori bez obzira na stav UNMIK-a o tom pitanju.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.04.2008.

16:07

Default images

Na konferenciji za novinare nakon sednice Vlade, ministar trgovine i usluga Predrag Bubalo rekao je da prepiska Vlade Srbije i civilne administracije UN na Kosovu još traje, ali da je odluka o odžavanju izbora doneta. Prema njegovim rečima, odluka je doneta jednoglasno i članovi Vlade po tom pitanju nisu imali dileme.

"Ma kakav da bude odgovor UNMIK-a, izbori će biti održani i na Kosovu i Metohiji", rekao je Bubalo na konferenciji za novinare, posle sednice Vlade. Vlada je, kako je rečeno, usvojila nacrt sporazuma koji bi šef UNMIK-a Joahim Riker trebalo da potpiše sa ministrom za Kosovo i Metohiju Slobodanom Samardzićem, a usvojila je i strateški dokument koji se tiče međunarodne pomoći Srbiji.

Nacrt sporazuma Vlade Srbije koji će biti ponuđen UNMIK-u predviđa reguslisanje odnosa u oblastima policije, carine, sudstva i zdravstva, rekao je potpredsednik Vlade Božidar Đelić.

Ponuđeni Nacrt ugovora sličan je sporazumu koji su 2001. godine potpisali Nebojša Čović i tadašnji šef UNMIK-a Hans Hekerup.

Nacrt novog sporazuma sa šefom UNMIK-a bi trebalo da potpiše ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić, koji bi bio i glavni pregovarač Vlade u regulisanju pitanja iz navedene četiri oblasti.

Ideja je da u novonastaloj situaciji i u cilju stabilnosti na terenu, pregovaračka ekipa, koja je već određena, sa UNMIK-om utanači odnose u oblastima policije, carine, sudstva i zdravstva, kazao je Đelić.

Prema saznajima B92, na sednici su se i verbalno sukobili ministri iz koalicije DS-G17 sa narodnjačkom koalicijom.

Ministri iz redova Demokratske stranke i G17 plus optužili su ministra za Kosovo i Metohiju Slobodana Samardžića da krši odluke Vlade, jer i dalje finansira smenjene koordinatore za Kosovo i Metohiju iz DSS-a.

Pored UNMIK-a, održavanju srpskih izbora na Kosovu su se danas usprotivili i Međunarodna upravljačka grupa za Kosovo, kao i misiji OEBS-a u Prištini, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: