DSS: Ne sa onima koji krše Ustav

Lider DSS-a Vojislav Koštunica poručio je da ta stranka ne može sarađivati sa strankama koje ne priznaju Ustav Srbije i koje prave pasoše Vojvodine.

Izvor: Tanjug

Sreda, 16.04.2008.

12:54

Default images

Na predizbornom skupu u Kovinu, Koštunica je kazao da tu misli na koaliciju DS-G17 plus "obogaćenu Čankom" i dodao da narod "dobro kaže da s kim si takav si" i da "oni nisu društvo koalicije DSS-NS". Koštunica je rekao da je Srbiji posle 11. maja potrebna odgovorna, državotvorna i jedinstvena vlada koja će pošteno i snažno voditi Srbiju napred.

On je kazao da ta vlada ima četiri osnovna zadatka, od kojih je prvi borba za očuvanje teritorijalnog integriteta, Kosova i unutar Srbije.

"Tuđe nećemo, naše ne damo, a Kosovo je naše", rekao je Koštunica i naglasio da se sa državom ni po koju cenu ne sme igrati.

Kao drugi cilj on je naveo nastavak puta Srbije ka Evropskoj uniji i dodao da Srbija hoće da uđe u EU, ali kao cela i poštovana država, a ne kao država kojoj se kao uslov nameće da se odrekne dela svoje teritorije. On je ponovio da bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU bio prihvatljiv, ali sa rečenicom - Kosovo je Srbija.

Kao treći cilj, koji bi trebalo da ostvari nova vlada, Koštuncia je naveo dalji ekonomski razvoj zemlje i socijalnu pravdu, dok je četvrti borba protiv kriminala i korupcije.

Mladenović: Sporazum je cilj NATO-a

Andreja Mladenović izjavio da je cilj NATO-a da se "Solanin sporazum" potpiše pre 11. maja, "jer se plaše da će koalicija 'Za evropsku Srbiju' postati opozicija".

"Unapred odbacujemo da NATO pakt može da tvrdi da je bilo ko u ime Srbije 28. aprila potpisao nezavisnost Kosova", izjavio je portparol Demokratske stranke Srbije i dodao da je "potpis Čanka, Tadića ili Đelića isključivo partijska stvar te koalicije".

On je dodao da će "verovatno Čanak potpisati 'Solanin sporazum' 28. aprila u ime koalicije Čanak-Demokratska stranka-G17 jer ga ova koalicija krije od građana, ne vodi ga na promocije i onda on može, ne gubeći vreme, da ode i potpiše taj sporazum".

Prema Mladenovićevim rečima, Čanku najviše i priliči da potpiše "Solanin sporazum" jer "on tvrdi da veruje svojim očima da je Kosovo nezavisno".

Građani Srbije, rekao je portparol DSS-a, moraju da znaju da će NATO pokušati da tumači da potpisivanje "Solaninog sporazuma" 28. aprila znači da je Srbija priznala Kosova kao prvu NATO državu.

"Naš stav je kategoričan, bilo da 'Solanin sporazum' potpiše Čanak, Tadić ili Đelić, taj sporazum obavezuje isključivo tu koaliciju, a nikako državu Srbiju", kazao je on.

Mladenović je naveo da je to tako, jer je potpis na "Solaninom sporazumu" direktno suprotan rezoluciji koji je usvojila Skupština Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: