Svilanović: Kako do podrške EU

Srbija ne može da očekuje od zemalja Evropske unije podršku, ako premijer Srbije šalje poruku da ne treba potpisati SSP, smatra Goran Svilanović.

Izvor: B92

Utorak, 15.04.2008.

12:31

Default images

Bivši šef diplomatije i funkcioner Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, u emisiji Kažiprst Radija B92, rekao je da Holandija ima dva ključna razloga zbog kojih se protivi potpisivanju Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji EU. Prvi je nepotpuna saradnja sa Haškim tribunalom, a drugi razlog na koji, prema njegovim rečima, mi možemo da utičemo jeste politička situacija

"Razlog na koji mi možemo da utičemo, a to je da postavimo jedan nivo političkog jedinstva u zemlji, da mi želimo da potpišemo ovaj sporazum. Kako da kažem, dosta je teško vršiti pritisak na Holandiju, bez obzira da li to rade prijatelji naši u EU ili to naše diplomate rade ili predstavnici naše vlade, kad nam od premijera dolazi poruka da ne želi da potpiše taj sporazum, da smatra da taj sporazum oduzima Kosovo", smatra Svilanović.

"Onda holandski ministar kaže - čekajte, zašto od mene tražite da prekršim nešto što je stav mog parlamenta, da bih pomogao zemlji čiji premijer mi stalno šalje poruku, tokom predsedničkih izbora to radi, sada, da ne želi da potpiše i da smatra da je to neprijateljski gest prema njegovoj zemlji", objašnjava Svilanović.

Bivši ministar spoljnih poslova je napomenuo i to da je Srbija još od 2002. godine potpisala nekoliko međunarodnih sporazuma gde su posebni potpisnici bili UNMIK Kosovo, a poseban Srbija.

"Konkretno, CEFTA, potpisuje premijer, pored njega je stajao premijer Kosova Čeku, on nije potpisao sporazum, ali je bio tu. Drugo, kada je saradnja u oblasti energetike, potpisnik je posebno Srbija, posebno UNMIK Kosovo. Aleksandar Popović, koji je ministar energetike, ne može to da ne zna. Ne može da ne zna da trenutno Kosovo predsedava procesom saradnje u oblasti energetike. Slobodan Samardžić, ministar za Kosovo, učestvovao je u pripremi ovog sporazuma, dakle, nije tačno da ti ljudi to ne znaju", kaže Svilanović.

On je napomenuo da je priča da je potpisivanje Sporazuma o pridruživanju EU isto što i prihvatanje nezavisnosti Kosova, lažna. To potvrđuje činjenica da nekoliko članica Evropske unije nisu i ne planiraju da priznaju jednostrano proglešenu nezavisnost Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: