Sukob stavova o SSP-u

Iako u EU kažu da još nema konsenzusa o potpisivanju SSP-a sa Srbijom, predsednik Tadić i premijer Koštunica imaju vrlo različite stavove o tom sporazumu.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 14.04.2008.

12:29

Default images

Evropska komisija je spremna da odmah potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, a da se uslov pune saradnje s Haškim tribunalom prebaci na proces ratifikacije Sporazuma, ali o tome još nema konsenzusa među članicama EU, izjavila je Tanjugu Kristina Nađ, portparol evropskog komesara za proširenje Olija Rena.

Dok u DS-u ponavljaju da Sporazum treba potpisati i zbog ekonomskih interesa i zbog odbrane Kosova, u DSS-u najavljuju pravne mehanizme kojima se to može sprečiti.



Okupljanje privrednika u Privrednoj komori Srbije predsednik DS-a i Republike Boris Tadić iskoristio je da više puta ponovi poznate stavove te stranke o Kosovu i Evropskoj uniji, i kritikuje politiku bivših koalicionih partnera. Tadić je izjavio da Srbija što pre treba da potpiše parafirani Sporazum sa Evropskom unijom.

"Težak problem je što nismo potpisali taj ugovor. Dobra stvar je što je Vlada jednoglasno, još jednom ponavljam - jednoglasno - odlučila, u vreme punog mandata Vlade, da se potpiše taj ugovor, i odredila onoga koji će ga potpisati. Dosta je tužna činjenica da sada oni koji su glasali jednoglasno za potpisivanje tog ugovora danas kažu da to ne treba uraditi, iz, po mom dubokom uverenju, izbornih, a ne racionalnih razloga”, kazao je Tadić.

Premijer Srbije i lider DSS-a Vojislav Koštunica ocenio je da eventualno potpisivanje Sporazuma sa Evropskom unijom 28. aprila ne bi imalo nikakvu vrednost, niti bi proizvelo bilo kakvu obavezu za Srbiju kao državu.

"Narodna skupština je svojom rezolucijom od 26. decembra 2007. godine direktno zabranila da se potpisuje Sporazum sa EU ako taj sporazum nije u funkciji potvrđivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije", istakao je Koštunica u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

Zato, ocenio je Koštunica, "ukoliko bi neko potpisao taj Solanin sporazum, bilo Đelić ili Tadić, to bi mogao da uradi samo u ime njihove partijske koalicije, a nikako u ime Srbije".

Koštunica je o evrointegracijama, kao i ostalim aktuelnim političkim pitanjima, sinoć govorio gostujući u emisiji Utisak nedelje Televizije B92, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Funkcioner Koštuničine stranke Zoran Lončar izjavio je da koalicija „Za evropsku Srbiju” može da potpiše kakav god hoće sporazum sa Evropskom unijom, ali je i najavio "pravne mehanizme koji će to sprečiti”.

U dokumentu Vlade Srbije sa sednice 6. decembra 2007. godine, do koga je došla televizija B92 prošle godine, vidi se, međutim, da je usvojen tekst Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i da je Božidar Đelić kao potpredsednik dobio ovlašćenje da ga potpiše.

S obzirom na to, stučnjaci ocenjuju da nema pravnih načina da se spreči potpisivanje Sporazuma, ako to bude ponuđeno.

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković ocenio je za B92 da je Sporazum o stabilizaciji sa Evropskom unijom glavna linija razdvajanja dojučerašnjih koalicionih partnera, pa da zato ne čudi što on dominira njihovim kampanjama.

“Treba prvo videti da li će taj sporazum uopšte biti punuđen, imajući u vidu dosadašnje otpore Holandije i Belgije, a i ukoliko bude ponuđen, pitanje je koliko on donosi ili ne donosi proevropskim snagama političkih poena pred izbore, koliko se on može kapitalizovati. Mislim da to pitanje ne može doneti bilo kom akteru ne znam kakve političke poene, i stvar je ipak obezbeđenja dovoljnog kapaciteta i konsenzusa u Srbiji”, smatra Stojiljković.

Prethodnih dana se spekulisalo da bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbiji mogao da bude ponuđen uoči majskih izbora, ali, nakon što je Holandija demantovala navode nekih medija da je ublažila svoje protivljenje potpisivanju bez hapšenja Ratka Mladića, male su šanse da se do 11. maja taj dokument nađe na stolu.

Istovremeno, Demokratska stranka priprema se da ubrza proces evropkih integracija ukoliko posle izbora bude na vlasti.

Predsednik parlamenta Oliver Dulić predao je evropskom komesaru Oliju Renu plan kojim se srpska administracija obavezuje da za dva i po meseca odradi posao za koji je Hrvatskoj i Makedoniji trebalo po dve godine i da postane kandidat za članstvo u Uniji do kraja godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: