Koštunica: Nema sporazuma sa SRS-om

Lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica kaže je da između DSS-a i Srpske radikalne stranke nije postignut sporazum o pravljenju zajedničke vlade Srbije.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 14.04.2008.

06:54

Default images

"Koalicija 'Šešelj i Vojislav Koštunica' ne postoji i nema sporazuma. Iza te priče stoje isti ljudi koji su tvrdili da će DSS bez ikakavih izbora napraviti koaliciju sa Srpskom radikalnom strankom i obezbediti skupštinsku većinu. Lagali su onda i lažu i sad", kazao je Koštunica u emisiji "Utisak nedelje" na TV B92.

Upitan zašto nema otklon prema Srpskoj radikalnoj stranci, Koštunica je objasnio da je to zbog toga što Vladu Srbije nije srušila opozicija (SRS), već je ona pala zbog Kosova i neslaganja sa koalicionim partnerima (DS i G17 plus).

On je kazao da "treba dopustiti da se stranke menjaju" i da će "doći vreme kada neće biti ništa neobično da predsednik skupštine bude iz opozicione stranke".

Na pitanje da li su mu bliži principi Demokratske stranke ili SRS-a, Koštunica je rekao da su principi od kojih nije odustao "demokratsko i nacionalno" i da se ti principi sprovode "prema okolnostima".

"Ja stranke ne delim na podobne i nepodobne, ja ne delim ljude na podobne i nepodobne", naveo je on.
(B92)
Koštunica je kazao i da se mora biti oprezan prema onima koji govore da Srbija treba da uđe u EU, pa da onda brane Kosovo.

Komentarišući mogućnost da umesto funkcije premijera dobije ministarsko mesto u Vladi Srbije, Koštunica je kazao da ga zanima da se sprovodi politika za koju se zalaže i da on ima odlučujući uticaj na to, ali da se to može činiti na različite načine.

"Kada kažem odlučujući uticaj, mislim na opšti razvoj zemlje, na ekonomiju, na neophodne zakonske reforme i na evropske integracije i na borbu za Kosovu koja je započela", kazao je on i naveo da mu je jedino važno da se principi za koje se zalaže sprovode. Koštunica je naveo da je zato tako "lako tri puta napuštao vlast".

Odgovarajući na pitanje da li voli posao premijera, Koštunica je rekao da mu se čini da ima mnogo onih koji ga vole više od njega.

"I u ovim trenucima postoji zadovoljstvo da radite ispravnu stvar. Govorim o velikoj bici za očuvanje Kosova i Metohije", kazao je on i naveo da je to zadovoljsvo delio sa partnerima u Vladi Srbije dok unutar nje nije došlo do podele.

"Tražiti dodatne garancije integriteta"

Vojislav Koštunica je izjavio da je "Srbiji mesto u Evropskoj uniji", ali da ona u nju ne treba da uđe "četvoronoške", već uspravno kao što su to učinile i sve druge članice.

"Da ne bude nikakvog dvoumljenja, mislim da je Srbiji mesto u EU, ali da u EU uđe na normalan način, kao i svaka druga zemlja", rekao je Koštunica gostujući sinoć na Televiziji B92.

On je, objašnjavajući svoje protivljenje potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU u sadašnjim okolnostima, rekao da se pre potpisivanja mora nedvosmisleno utvrditi u kojim granicama EU vidi Srbiju.

Prema njegovim rečima, član 135 parafiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju zaista govori o Srbiji kao celini u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, ali nije poznato da li će Sporazum u istom obliku biti ponuđen i na potpisivanje.

Čak i da se tim Sporazumom garantuje teritorijalna celovitost Srbije u skladu sa Rezolucijom 1244, Srbija bi, prema Koštunicinim rečima, trebalo da traži dodatne garancije svog integriteta.

"Potrebno je sesti i sa njima razgovarati i svaku nedoumicu otkloniti... Potrebno je otvoriti četvore oči jer postoje oni koji bi očigledno da zatvore oči", rekao je Koštunica.

On je naveo da ne postoji razlog da se o pitanju koje je za Srbiju od najvećeg značaja ne razgovara, posebno ako se ima u vidu da se u prošlosti sa EU detaljno pregovaralo "o svakakvim tričarijama".

"Jedino što mene brine jeste neozbiljnost i olakost da se taj sporazum po svaku cenu prihvati", rekao je Koštunica komentarišući insistiranje koalicije "Za evropsku Srbiju - Boris Tadić" da se Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju što pre potpiše.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

121 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: