Vlada Kosova se protivi izborima

Vlada Kosova usprotivila se danas mogućnosti da i na Kosovu budu održani lokalni izbori raspisani u Srbiji, saopštio je zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 12.04.2008.

17:35

Default images

"Eventualno održavanje lokalnih izbora na Kosovu bi bilo nelegalno i ne može se tolerisati," rekao je Kuči. On je naveo da je Vlada Kosova u stalnim kontaktima sa šefom UNMIK-a Joahimom Rikerom kako ne bi bila doneta odluka o održavanju lokalnih izbora na Kosovu i kako bi rezultati tih izbora bili nevažeći.

"Kosovo je sada suverena i nezavisna država. Ipak, ovlašćenja oko pitanja izbora, uključujući i pravo da se njihovo održavanje spreči još je na UNMIK-u" je rekao Kuči.

U odgovoru na zahtev ministra Samardzića za organizovanje izbora 11. maja na Kosovu, UNMIK je ocenio da bi održavanje opštinskih izbora Srbije na Kosovu predstavljalo kršenje rezolucije 1244 SB.

Šef UNMIK-a Joahim Riker je rekao da UNMIK neće niti podržavati niti ometati održavanje parlamentarnih izbora Srbije na Kosovu.

Održavanju opštinskih izbora Srbije na Kosovu juče su se usprotivili i predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići kao i neke od vodećih političkih stranaka na Kosovu.

Krasnići i Haradinaj protiv održavanja izbora

Predsednik privremene kosovske skupštine Jakup Krasnići i lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izjvili su da su protiv održavanja srpskih lokalnih izbora u pokrajini, prenela je danas tamošnja štampa na albanskom jeziku.

"Mi, kao skupština, možemo da kažemo da su svi izbori koji se održe na Kosovu nelegalni, nepravedni i ne mogu imati bilo kakav uticaj na politički i društveni život na Kosovu", rekao je Krasnići.

Krasnići je, međutim, dodao da, pošto ustav Kosova stupa na snagu 15. juna, onda odgovornost za zabranu održavanja izbora na teritoriji pokrajine spada u nadležnost Misije Ujedinjenih nacija (UNMIK).

Haradinaj je izjavio, kako prenose kosovski listovi, da Srbija ne može da održi lokalne izbore u bilo kojoj opštini u pokrajini.

On je rekao da je to stav njegove partije, Alijanse za budućnost Kosova, koja zahteva da lokalne institucije, predsednik, vlada i parlament Kosova, kao i međunarodni faktovi tu prisutni, usvoje takav stav.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: