UNMIK: Nelegalni lokalni izbori

UNMIK je u odgovoru na zahtev Vlade Srbije ocenio da bi opštinski izbori Srbije na Kosovu bili nelegalni. SAD se takođe protive srpskim izborima na Kosovu.

Izvor: B92

Petak, 11.04.2008.

13:10

Default images

"UNMIK je poslao pismo ministru Slobodanu Samardžiću, u kojem predstavlja naš sadašnji stav, prema kojem bi se opštinski izbori Srbije na Kosovu smatrali nelegalnim prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti. Ali, parlamentarni izbori bi se mogli održati", rekao je portparol UNMIK-a Sven Lindholm.

Prema njegovim rečima, pismo je u Beograd poslato juče popodne.

"Sada čekamo odgovor iz Vlade Srbije", rekao je Lindholm na pitanje novinara kakve bi mere preduzeo UNMIK ako Vlada Srbije ipak odluči da održi opštinske izbore i na Kosovu.

SAD: Kosovo suvereno sa svojim izborima

SAD smatraju da je Kosovo suverena država u kojoj izbore ne treba da raspisuje i organizuje neka druga država, rekao je portparol američkog Stejt departmenta Šon MekKormak, komentirišući odluke srpskih vlasti da 11.maja i na Kosovu održe parlamentarne i lokalne izbore.

On je rekao, kako prenosi Radio Slobodna Evropa, da nisu stanovnici Kosova ti koji uznemiravaju, uzbunjuju ili se okreću nasilju. "Oni koji prave probleme i neprilike na Kosovu zapravo su ljudi koji dolaze spolja i koji su poslati sa strane", rekao je MekKormak.

"Vlada će razmotriti okolnosti"

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković izjavio je da će vlada i predsednik Srbije razmotriti novonastale okolnosti i doneti odgovarajuću odluku povodom stava Rikera.

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je da, prema Rezoluciji 1244, lokalne izbore na Kosovu treba da raspiše i organizuje UNMIK i nagovestio je mogućnost da misija svetske organizacije prenese nadležnost za organizovanje lokalnih i parlamentarnih izbora u pokrajini na institucije države Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: