Samardžić: UNMIK da sprovede izbore

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio da, prema Rezoluciji 1244, lokalne izbore na Kosovu treba da raspiše i organizuje UNMIK.

Izvor: Tanjug

Petak, 11.04.2008.

06:59

Default images

Samardžić je nagovestio mogućnost da misija svetske organizacije prenese nadležnost za organizovanje lokalnih i parlamentarnih izbora u pokrajini na institucije države Srbije.

Samardžić je po povratku sa Kosova, gde je sa predstavnicima UNMIK-a razgovarao o zaključenju sporazuma o zajedničkom sprovođenju Rezolucije 1244, koji se odnosi na organizaciju i sprovođenje lokalnih i parlamentarnih izbora na Kosovu, podsetio da je u novembru, kada su održani parlamentarni i lokalni izbori na Kosovu, misija prenela nadležnost za organizovanje na privremene kosovske institucije.

"Očekujemo da će to i sada da učini, samo što će to uraditi institucije Srbije", rekao je Samardžić.

U vreme lokalnih izbora u Srbiji, 2002. godine, UNMIK nije preneo nadležnost za organizaciju tih izbora na Kosovu na naše državne institucije, već ih je sam organizovao i tada je bila sasvim drugačija situacija, rekao je on.

"Sada je sasvim drugačija situacija, zato što su Albanci 17. februara jednostrano proglasili nezavisnost Kosova i Metohije i što UNMIK u jednom smislu ne sprovodi Rezoluciju 1244, zajedno i u dogovoru sa Srbijom", kazao je ministar i objasnio da je to suština razgovora o potpisivanju zajedničkog sporazuma za sprovođenje Rezolucije 1244.

On je kazao da trenutno ima organizacionih i tehničkih problema da se pomogne Srbima koji su napustili privremene kosovske institucije, ističući da tu nema političkih problema.

Uz podsećanje da je vlada u februaru donela zaključak o preuzimanju i finansiranju Srba i drugih nealbanaca koji su ostali bez posla, a što je trebalo da sprovedu nadležna ministarstva, Samardžić je kazao da postoje određene tehničke poteškoće, koje će se ubrzo rešiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: