UNMIK protiv lokalnih izbora

U UNMIK-u smatraju da je održavanje lokalnih izbora Srbije na Kosovu u supotnosti sa Rezolucijom 1244. Ministar za KiM kaže da su pripreme za izbore u toku.

Izvor: FoNet

Sreda, 09.04.2008.

08:28

Default images

Parlamentarne i lokalne izbore zakazane za 11. maj, zvanični Beograd namerava da sprovede i na teritoriji Kosova. Predstavnici UNMIK-a, međutim, poručuju da održavanje parlamentarnih izbora neće ometati ali da je sporno održavanje lokalnih izbora na teritoriji Kosova.

Održavanje lokalnih izbora Srbije na Kosovu je u suprotnosti sa Rezolucijom 1244, kaže portparol UNMIK-a, Aleksandar Ivanko najavljujući da će UNMIK najverovatnije ove nedelje odgovoriti na zahteve ministra za Kosovo Slobodana Samardžića.

Ministar Samardžić, s druge strane kaže, da Beograd na Kosovu priprema sprovodjenje i lokalnih i parlamentarnih izbora. To potvrđuje i činjenica da će RIK danas razmatrati predlog uputstva za sprovodjenje parlamentarnih i lokalnih izbora na Kosovu.

Član komisije iz Socijalističke partije Srbije Veljko Odalović izjavio je za B92 da je radna grupa završila radnu verziju tog uputstva i poslala ga Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Ministarstvu za Kosovo i Metohiju.

"Suština dokumenta je da se zakonski stvore uslovi za glasanje kako svih na Kosovu i Metohiji koji žele da glasaju na parlamentarnim i lokalnim izborima, tako i raseljenih lica širom Srbije. To je kompleksan problem, iz prostog razloga što raseljena lica sa Kosova i Metohije za lokalne izbore nisu glasala posle 9. juna 1999. godine", rekao je Odalović.

Glavni i odgovorni urednik prištinksog lista Koha Ditore, Agron Bajrami, podseća da Srbi na poziv Beograda nisu učestvovali na lokalnim izborima koji su održani u novembru na Kosovu.

On ocenjuje da ovakvi potezi vode teritorijalnoj podeli Kosova i to ne samo u administrativnom, nego i u etničkom smislu.

"Mislim da će to još više zakomplikovati odnos između albanske većine i srpske manjine na Kosovu. Mislim isto tako da će to samo biti dokaz da taj paralelni život već postoji i da taj paralelni život ustvari se hrani i postoji time što Beograd želi da on postoji i mislim da ćemo samo videti konfirmaciju onoga što već znamo – da se nezavisnošću Kosova nije rešio ceo problem i sada moramo da vidimo kako će u ovom novom kontekstu da se izgrade odnose između većine i manjine na Kosovu", kaže Bajrami.

U UNIMK-u, ponavljaju da je jedini autoritet za organizovanje i potvrdjivanje lokalnih izbora na Kosovu UNMIK i da bi se lokalni izbori u organizaciji Beogarda smatrali nelegitimnim.

O narednim koracima UNMIK će odlučiti pošto iz Beograda stigne odgovor na stavove koje o održavanju izbora na Kosovu imaju predstavnici međunarodnih institucija.

"Izbori nisu u suprotnosti sa Rezolucijom 1244"

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Dušan Proroković izjavio je da raspisivanje lokalnih izbora u Pokrajini nije u suprotnosti sa Rezolucijom 1244.

"Stvar je potpuno čista. UNMIK se sam odrekao nadležnosti da organizuje lokalne izbore, tako da ono što više nije u nadležnosti misije UN preuzima Vlada Republike Srbije", rekao je Proroković za Novosti.

Prema njegovim rečima, u toku je tiha tranzicija u Pokrajini, mnoge nadležnosti sa UNMIK-a prelaze na Vladu Kosova - trenutno se formira i ministarstvo spoljnih poslova, bez ikakve reakcije misije UN, čime se grubo krši Rezolucija 1244.

U tom kontekstu, Proroković navodi pitanje - kako da reaguje Srbija, "naše žalbe pred Savetom bezbednosti prilično talasaju diplomatsko javno mnjenje u svetu, ali nam ne daju mnogo konkretnih rezultata".

"Jedna od naših reakcija je i raspisivanje lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji", rekao je on.

Srbija sukcesivno preuzima od UNMIK-a one nadležnosti koje se nelegitimno prepuštaju Albancima, potvrdio je on i dodao da se taj proces već uveliko odvija.

"To smo potpuno zaokružili u prosveti, zdravstvu, u oblastima socijalne zaštite - svuda gde smo kontrolisali sisteme sa 90, 95 odsto, naša kontrola je sada stoprocentna. Taj proces je sada počeo u ekonomskim oblastima i u pravosuđu. Kada je reč o lokalnoj policiji, to se i dalje dogovara s UNMIK-om", kazao je Proroković.

SAD: Odluka u nadležnosti UN

Zamenica pomoćnika američkog državnog sekretara Rozmari Dikarlo izjavila da će odluku o izborima na Kosovu doneti UNMIK.

Ona je dodala da je misija UN nadležna za organizaciju izbora na Kosovu od 1999. "UNMIK je upravljao Kosovom, a sada - u ovom prelaznom periodu - nadgleda procese poput izbora", rekla je ona za Glas Amerike i dodala da treba sačekati odluku UNMIK-a.

"U svakom slučaju, jasno je da smatramo da je bilo bolje da su Srbi učestvovali na kosovskim izborima u novembru. Neki koji su učestvovali, ušli su u parlament i vladu. Naš cilj na Kosovu je multietničko društvo na kome počiva evropska civilizacija. I nadamo se da će se u skoroj budućnosti naći neko rešenje", rekla je ona.

Rozmari Dikarlo smatra da je važno poštovati međunarodne institucije na Kosovu - UN, Kfor i misiju Evropske unije, koja se uspostavlja.

Ona kaže da je situacija na severu Kosova komplikovana i da će biti potreban dijalog i vreme da se obezbedi veća sloboda, mir i prosperitet.

Koha ditore: Problematični lokalni izbori

Predstavnici institucija Kosova i UNMIK nemaju ništa protiv održavanja srpskih parlamentarnih izbora na Kosovu, ali je problematično održavanje lokalnih izbora 11. maja, piše danas dnevnik Koha ditore.

"Predstavnici 'petorke', ali i institucije Kosova, u principu smatraju da treba dozvoliti održavanje parlamentarnih izbora na Kosovu, ali petorka, SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Italija, nisu jedinstveni oko održavanja lokalnih izbora koji su zakazani istog dana kada i parlamentarni", izjavio je za dnevnik neimenovani zapadni diplomata.

Isti izvor ističe da se zbog toga ne žuri sa konačnim stavom o održavanju lokalnih izbora.

Portparol UNMIK-a Đerđ Kakuk juče je rekao da misija UN čeka stav o izborima iz sedišta u Njujorku.

Vlada Srbije je ranije uputila UNMIK-u zahtev za održavanje izbora i na Kosovu.

Dnevnik prenosi izjave zapadnih diplomata koji navode da su predsednik i premijer Kosova saglasni da se srpski parlamentarni izbori održe i na Kosovu, ali da traže da im se tim povodom zvaničnici Srbije službeno obrate.

Koha ditore, međutim, ocenjuje, da se to nikada neće dogoditi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: