"Pripreme za izbore na Kosovu"

Veljko Odalović izjavio je da se radi na pripremi izbora 11. maja. U UNMIK-u kažu da o izborima još nije zauzet stav.

Izvor: Beta

Utorak, 08.04.2008.

14:18

Default images

Član radne grupe za sprovođenje izbora na Kosovu i Metohiji Veljko Odalović najavio je da će do sutra izaći pred RIK sa predlogom kako da se sprovedu izbori na Kosovu. "Obavljamo sve pripremne radnje, usaglašavamo tekst uputstava, razjašnjavamo neke nedoumice i najkasnije do sutra izaći ćemo pred RIK sa predlogom kako će se glasati na Kosovu i kako će glasati raseljeni", kazao je on.

Dodao je da se još čeka odgovor UNMIK-a na zahtev Srbije da se izbori sprovedu i na Kosovu.

Verujem da ćemo dobiti saglasnost i misije UN i SB UN, rekao je Odalović.

Prema njegovim rečima, pripreme za izbore već traju jer su rokovi izuzetno kratki.

"Ne možemo da čekamo saglasnost UNMIK-a, već unapred moramo da počnemo pripreme", kazao je Odalović.

RIK je u petak formirao Radnu grupu za izradu teksta predloga uputstva za sprovođenje lokalnih izbora na teritoriji Kosova i Metohije 11. maja.

Na osnovu te odluke, Radna grupa ima rok od pet dana, koji ističe sutra, da predlog uputstva uradi i da ga dostavi RIK-u.

Predstavnici UNMIK-a naveli su ranije da su samo oni odgovorni za sprovođenje izbora na Kosovu, dok su se prištinski zvaničnici usprotivili sprovođenju lokalnih izbora u srpskim sredinama na Kosovu.

Kakuk: UNMIK bez odluke

Portparol UNMIK-a Đerđ Kakuk izjavio je danas da misija UN još nije zauzela stav o održavanju srpskih parlamentarnih i lokalnih izbora na teritoriji Kosova.

On je kazao da je šef UNMIK-a Joahim Riker primio zahtev za održavanje izbora koji mu je poslao ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić. Portparol UNMIK-a je naveo da, međutim, o tom zahtevu još nije zauzet stav.

Održavanje izbora na Kosovu trebalo bi da bude odobreno u glavnom sedištu UN u Njujorku, ali nam nikakva uputstva još nisu stigla, rekao je Kakuk.

Ministarstva: Upis interno raseljenih

Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i za Kosovo i Metohiju uputili su danas javni poziv svim interno raseljenim licima sa teritorije Pokrajine da se do 25. aprila jave opštinskim upravama po mestu boravišta, radi upisivanja podataka u birački spisak o mestu svog prebivališta.

Upisivanje je potrebno radi glasanja za izbor odbornika jedinica lokalne samouprave na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, navodi se u saopštenju dva ministarstva.

Podaci o mestu prebivališta će se upisivati na osnovu javnih isprava - lične karte ili legitimacije interno raseljenih osoba.

Izbori za odbornike jedinica lokalne samouprave na Kosovu i Metohiji, prema odluci Vlade Srbije, biće održani 11. maja, kada i izbori za poslanike Skupštine Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: