"Ne zloupotrebljavati Hag i Kosovo"

Boris Tadić izjavio da bi za Srbiju bilo bolje da se Kosovo i saradnja s Hagom ne zloupotrebljavaju u predizbornoj retorici.

Izvor: Tanjug

Utorak, 08.04.2008.

08:16

Default images

Tadić je dodao da bi za legitimitet Tribunala u Hagu bilo dobro da revidira odluku o puštanju Ramuša Haradinaja na slobodu. "Nije dobro davati olake izjave kako bi se dobio koji glas, a nemati odgovornost za posledice izrečenog", rekao je predsednik Srbije i Demokratske stranke u intervjuu Blicu.

On je kazao da je odluka Tribunala u slučaju Haradinaja "apsolutno nepravična i Srbija to ima pravo da kaže, ali da bi bilo dobro da se političari uzdrže od emotivnih reakcija, jer ni u kakvim okolnostima interes građana Srbije ne sme biti ugrožen" i dodao da parole ne mogu biti zamena za odgovornu državnu politiku.

"Postoji more izjava očevidaca o zločinima nad Srbima, Romima i Albancima u kojima je Haradinaj učestvovao i od kojih se diže kosa na glavi. Tražio sam od Tribunala da Tužilaštvo uloži žalbu na presudu, jer pravda mora biti zadovoljena i užasni ratni zločini moraju biti adekvatno kažnjeni", rekao je Tadić.

Tadić je kazao da je "Del Ponteova sama rekla da su mnogi svedoci na ovom procesu odustajali od svedočenja zbog zastrašivanja, a neki su bili ubijani".

"Dakle, Tužilaštvo je svesno o čemu se radi, zato bi i za legitimitet Suda bilo korisno da revidira odluku", kazao je on.

Na pitanje o legitimnosti Tribunala i da li Srbija i dalje treba da sarađuje s njim, Tadić je rekao da je u interesu građana Srbije da svi osumnjičeni dobiju mogućnost da se brane.

"Bilo bi bolje postaviti sledeće pitanje: da li je u interesu Srbije i njenih građana da se osumnjičeni za najstrašnije zločine slobodno šetaju? Ili je bolje da dobiju mogućnost da se na sudu suoče sa optužbama i brane se. Misli li iko da će se ikada zaceliti rane u sukobima devedesetih ukoliko se zločinci ne kazne. I to svi koji su krivi, bez obzira na naciju kojoj pripadaju", rekao je on.

Na pitanje da li Srbija treba da prihvati poziv NATO-a na intenziviranje dijaloga, Tadić je kazao da Srbija treba da unapređuje svoj status u programu "Partnerstvo za mir" i da kroz njega poboljšava i svoj vojni potencijal i svoj međunarodni položaj, kao ključni faktor mira i stabilnosti na Balkanu.

"Sve druge odluke, kada za to dođe vreme, doneće građani Srbije, i to demokratsko pravo im ne sme oduzimati nijedna stranka niti pojedinac", kazao je predsednik Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: