"UN da rešava pitanje Kosova"

Šef španske diplomatije Migel Anhel Moratinos izjavio je da UN moraju imati ključnu ulogu u rešavanju pitanja Kosova.

Izvor: Beta

Subota, 29.03.2008.

19:49

Default images

"Vlada u Madridu neće dati zeleno svetlo za učešće španskih predstavnika u misiji EU na Kosovu sve dok UNMIK ne prenese ovlašćenja na tu misiju", saopštio je Moratinos, po završetku sastanka šefova diplomatija EU na Brdu kod Kranja. "Do zajedničke akcije o upućivanju misije EULEX na Kosovo doći će kada se na nju prenesu ovlašćenja UNMIK-a", objasnio je Moratinos.

On je naveo da do prenosa ovlašćenja nije došlo, a Španija se drži međunarodnog prava i odredbe u članu 5. dokumenta EU Zajednička akcija o upućivanju misije EULEX na Kosovo, u kojem se nalaže da će to biti učinjeno pošto se na nju prenesu ovlašćenja UNMIK-a.

Kristina Galjak, portparol visokog predstavnika EU Havijera Solane je, međutim, izjavila da će EULEX, nezavisno od UNMIK-a, pomagati vlastima u Prištini koje će usvajanjem novog ustava uskoro preuzeti ovlašćenja na celom Kosovu.

Moratinosu je na brifingu za novinare postavljeno pitanje da li je dao podršku zahtevu srpskog ministra inostranih poslova Vuku Jeremiću, s kojim se sastao, da se rasprava o Kosovu vrati u UN.

"Mislim da svi moraju biti saglasni i da se niko ne može oglušivati o nužnost da UN imaju glavnu ulogu na Zapadnom Balkanu i posebno u rešavanju problema Kosova", rekao je Moratinos.

On je još naveo da postoji saglasnost sa ministrom Jeremićem, jer se mora postupati krajnje oprezno u svim odlukama.

Španski ministar je rekao da je na ministarskom zasedanju EU Kosovo imalo posebnu pažnju u raspravi, uz uvažavanje stavova svake zemlje EU u odnosu na jednostrano proglašenu nezavisnost u Prištini.

Prema njegovim rečima, na ministarskom zasedanju je visoki predstavnik EU Havijer Solana ukazao na teškoće u razmeštaju misije EU na Kosovu.

Ključno je, kazao je Moratinos, "zajamčiti stabilnost i mir regiona i zato Španija stavlja do znanja da će njeni vojnici i policajci i dalje biti u sastavu KFOR-a i UNMIK-a, jer za to imamo podršku i odluku rezolucije 1244 Saveta bezbednosti a to znači da ćemo delovati na temelju međunarodnog prava".

Na pitanje novinara da se osvrne na izjavu Moratinosa, Solanina portparolka Kristina Galjak je izašla s tvrdnjom da je prenos ovlašćenja u roku od 120 dana na EULEX već počeo.

Upitana da li je za EULEX nužna pravna osnova kroz neku odluku UN-a, Kristina Galjak je uzvratila da se u Zajedničkoj akciji navodi da se EULEX oslanja na rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN-a.

Predstavnica za štampu visokog predstavnika EU rekla je da "angažovanje EULEX-a nije vezano za odluku UNMIK-a o povlačenju s Kosova".

Jer, kako je ona to objasnila, "EULEX ima zadatak da pomaže vlastima u Prištini koje će uskoro usvojiti novi ustav i time i zakonski preuzeti ovlašćenja na celom Kosovu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: