"Srbi će glasati na Kosovu"

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je da će 11. maja biti održani i izbori za lokalne organe vlasti na Kosovu.

Izvor: B92

Subota, 29.03.2008.

11:27

Default images

Samardžić je gostujući na Televiziji "Studio B" rekao da se i parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji organizuju i na Kosovu po odluci predsednika Skupštine Srbije Olivera Dulića i na osnovu stava da je Kosovo sastavni deo Srbije. I ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je da će 11. maja na Kosovu biti održani izbori i za lokalne organe vlasti na Kosovu.

Samardžić smatra da je sada teško govoriti ko je legitimni predstavnik Srba sa Kosova, rekavši da će uskoro biti održani izbori, pa će brzo biti i dobijen odgovor na to pitanje. "Oni (Srbi) će sami izabrati svoje predstavnike 11. maja", kazao je Samardžić, podsetivši da su izbori na Kosovu, na kojima su Srbi u većini učestvovali, održani još 2001. godine.

"Prva izborna prilika će pokazati ko za koga na Kosovu glasa i taj će na lokalu u okviru opština uzeti vlast i biti pravi sagovornik Beograda", naveo je Samardžić.

Za održavanje lokalnih izbora na Kosovu Samardžić kaže da Vlada Srbije treba da donese zaključak gde će precizirati izbornu tehniku, jer je veliki deo izbornog tela Srba sa Kosova u centralnoj Srbiji i u Crnoj Gori. Samardžić je objasnio da će raseljena lica na izborima glasati za lokalne organe vlasti u opštinama iz kojih potiču i da je to komplikovan proceš koji treba urediti prema predlogu Vlade Srbije.

Ministar za Kosovo i Metohiju smatra da je tehnički mnogo teže organizovati izbore za raseljena lica nego za Srbe koji su ostali da žive na Kosovu I Metohiji.

Samardžić je kazao da na Kosovu postoje organizacije Srba poput Zajednice srpskih opština i naselja, zatim dva Srpska nacionalna veća, odbori značajnih stranaka u Srbiji, koordinatori opština, kao i da predstavnici države imaju kontakt sa ljudima iz tih tela.

"SLS treba da učestvuje u institucijama"

Predsednik Samostalne liberalne stranke na Kosovu Slobodan Petrović izjavio je da je učešće te stranke u kosovskim institucijama jedini način da pomognu Srbima na Kosovu, koji su u velikom strahu i neizvesnosti nakon aktivnosti pojedinih ministara iz vlade Srbije.

U intervjuu novosadskom "Građanskom listu" Petrović je rekao da je učešće SLS u kosovskim institucijama u skladu s Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija

"Plašim se da će se tokom izborne kampanje u Srbiji zloupotrebiti cela ta naša muka na Kosovu, i to je, čini se, i najveći motiv tih ljudi. A posebno je zabrinjavajuće što nema zvanične i jedinstvene politike prema Kosovu", rekao je Petrović.

Prema njegovim rečima, ni njegove stranačke kolege nisu zadovoljne situacijom na Kosovu, ali su dobile mandat od svojih sugrađana i predstavljaće ih na "najbolji mogući, najpošteniji i najtransparentniji način".

"Moramo biti pametni, iskoristiti sve što je moguće za srpsku zajednicu i očekujem da će najmanje za šest meseci rezultati biti vidljivi. Znam da veliki deo naše zajednice neće razumeti to što mi radimo, ali sam spokojan zbog toga što smo to uradili u interesu našeg naroda", rekao je Petrović.

SLS u kosovskoj vladi ima dvojicu Srba na ministarskim funkcijama za rad i socijalno staranje, zatim za povratak i zajednice, kao i zamenika ministra policije.

I lider Samostalne demokratske srpske stranke u Hrvatskoj, Vojislav Stanimirović, na sličan način je "Građanskom listu" obrazložio zašto je ta stranka donela odluku da Slobodan Uzelac ne napusti mesto potpredsednika Vlade Hrvatske.

"To je jedini način da se konačno razreše problemi koji godinama tište srpsku zajednicu u Hrvatskoj", izjavio je Stanimirović.

"Tu je povratak, elektrifikacija, povraćaj stanova, imovinskopravni odnosi, priznavanje radnog staža, priznavanje penzija i čitav niz stvari koje bi u tekućem mandatu trebalo rešiti", rekao je Stanimirović.

Posle odluke hrvatske vlade da prizna nezavisnost Kosova, Srbi u Hrvatskoj su taj potez osudili, a Uzelac je premijeru Hrvatske Ivi Sanaderu ponudio ostavku, koju je on odbio.

Stanimirović je naveo da je u SDSS-u zaključeno da bi "izlazak iz vlade bio tri koraka unazad", dodajući da njihov izlazak iz vlade "ni na koji način ne bi pomogao Srbima na Kosovu".

I Petrović i Stanimirović rekli su da nije bilo pritisaka od Srbije da napuste vlade Kosova i Hrvatske, ali da napade i pritiske očekuju tokom predstojeće izborne kampanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: