Koštunica: Izmišljotina UNMIK-a

Vojislav Koštunica ocenio je da su tvrdnje UNMIK-a o ispostavama MUP-a Srbije na Kosovu notorna neistina.

Izvor: FoNet, Tanjug

Petak, 28.03.2008.

14:10

Default images

On je kazao da bi misija UN u Pokrajini saopštila gde se nalaze ispostave Ministarstva unutrašnjih poslova, ukoliko bi imala saznanja o tome. To je nova, ničim potkrepljena izmišljotina, rekao je Koštunica.

On je, odgovarajući na pitanje o najavljenim tužbama Međunarodnom sudu pravde protiv zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova, naveo da su one najbolje sredstvo i da su pravni eksperti iz više zemalja spremni da učestvuju u tom procesu.

Koštunica je ukazao da se tim tužbama ne brani Srbija, nego međunarodno pravo i poredak.

"Sigurni smo da postoji osnov za tužbe u da treba krenuti odmah sa tužbama", naveo je on.

Tvrdnju američkog predsednika Džordža Buša da je nezavisnost Kosova jedino moguće rešenje, Koštunica je nazvao potpuno netačnom, jer "ako bi bila tačna, onda bi značilo da se rušenjem međunarodnog pravnog poretka i međunarodnog prava može doći do stabilnosti".

"Kosovo se pokazuje kao opasan presedan za nestabilnost u drugim delovima sveta", upozorio je premijer Srbije.

"Na Kosovu samo KPS"

Zamenik komesara UNMIK policije Džim Lajas izjavio je danas da međunarodne policijske snage nemaju nikakve dokaze o postojanju policijskih stanica MUP-a Srbije na Kosovu.

"Ovde (na Kosovu) su otvorena samo odeljenja Kosovske policijske službe. Iako su informacije o stanicama policije objavljene, nemamo nikakve dokaze. Ako imate dokaze, prosledite ih policiji i policija će sprovesti istragu", rekao je Lajas.

Odgovarajući na pitanje novinara o postojanju stanica policije MUP-a Srbije na Kosovu, o čemu je prethodnih dana pisala prištinska štampa na albanskom, predstavnik Kosovske policijske službe Rešat Malići je takođe odbacio te navode.

"Takvi objekti koje koriste paralelne strukture nama nisu poznati. Mi za sada nemamo takve informacije. Znamo samo za objekte koje koriste UNMIK-policija i KPS", kazao je Malići.

Predstavnici UN-a i kosovske policije su kazali da veruju da će se pripadnici KPS-a srpske nacionalnosti vratiti u tu službu, čijoj komandi su otkazali poslušnost zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

"Taj problem je rešen. Kada god oni žele da se vrate u Policijsku službu Kosova, oni su dobrodošli. Oni su za sada suspendovani uz nadoknadu, ali uskoro očekujem da će se vratiti i da će zajedno raditi sa kolegama Albancima", rekao je Malići.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: