Trajkovićeva optužuje UNMIK

Rada Trajković optužila UNMIK da ugrožava prava pacijenata zaustavljanjem isporuke lekova za srpske sredine u centralnom Kosovu.

Izvor: FoNet, Beta

Četvrtak, 27.03.2008.

14:12

Default images

"Ne razumem zašto UNMIK toleriše ovaj vid stvaranja humanitarne katastrofe", rekla je direktorka Doma zdravlja u Gračanici Rada Trajković. Lekovi namenjeni ambulantama u Dobrotinu, Lepini, Donjoj i Gornjoj Gušterici i drugim selima u opštini Lipljan, vredni 1,6 milona dinara, zadržani su na UNMIK carini u južnom delu Kosovske Mitrovice.

Rada Trajković je ocenila da je takvo ponašanje UNMIK-a "pretvaranje jednog humanog pitanja u politički problem".

Ona je navela da je, sa druge strane, i Beograd dozvolio da stvari na Kosovu ne funkcionišu i to na štetu običnih ljudi.

Rada Trajković je navela da se o problemu isporuke lekova razgovara sa UNMIK-om, ali da je "reč o birokratiji i da sve ide veoma sporo, pre svega jer je reč o zdravstvenoj zaštiti i životu ljudi".

Direktor Doma zdravlja u Donjoj Gušterici kod Lipljana Bogoljub Stefanović izjavio je juče da seoske ambulante u toj opštini ni posle osam dana nisu dobile lekove koji su zadržani na UNMIK carini.

Portparol UNMIK-a Metild Heneke rekla je da je problem nastao zato što uvoznik mora da ima licencu kosovske agencije za lekove kako bi mogli da stignu do korisnika na Kosovu.

UNMIK carina zahteva da snabdevanje srpskih zdravstvenih ustanova na Kosovu i Metohiji ide preko kosovske Agencije za promet lekova, dok Beograd smatra da su dovoljni i sertifikati koje izdaje Srbija.

UNMIK: Lekovi po procediri

Portparol UNMIK-a Metild Heneke izjavila je da će lekovi namenjeni zdravstvenim ustanovama na centralnom Kosovu, koje je UNMIK carina zaplenila, biti zadržani dok se pribavi dozvola kosovske Agencije za promet lekovima, preneo je Radio Gračanica.

"UNMIK ponovo pomaže u tom slučaju, kao što je to činio i ranije. Problem nije u Unmiku, već u uvozniku. Uvoz lekova mora da bude licenciran preko kosovskog organa za lekove", rekla je Henekeova na konferenciji za novinare.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: