"Glavni cilj je državotvorna vlada"

Vojislav Koštunica izjavio da je glavni cilj koalicije DSS-NS da građani izaberu državotvornu i nacionalno odgovornu vladu.

Izvor: B92

Sreda, 26.03.2008.

11:17

Default images

Lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica je danas u Bajinoj Bašti rekao da će ta buduća vlada voditi borbu za ostvarenje četiri osnovna cilja - borba da Kosovo i Metohija ostane u okviru Srbije, pregovori sa Evropskom unijom, ali samo kao celovita Srbija, ekonomski prosperitet i obračun sa korupcijom i kriminalom.

Obraćajući se građanina na gradskom trgu u Bajinoj Bašti, on je kazao da će ta vlada jačati veze s Republikom Srpskom i da će se truditi da Drina spaja Srbiju i Republiku Srpsku.

Koštunica je poručio da će podržati podizanje što više mostova između Srbije i RS i postojanje jedinstvene elektroprivrede.

"To ćemo raditi na osnovu prava zasnovanog na temeljima Dejtonskog sporazuma, kao što ćemo Kosovo i Metohiju u Srbiji braniti na osnovu Rezolucije 1244, jer je Kosovo Srbija. To je poruka koja odjekuje širom sveta", rekao je predsednik DSS-a.

Vojislav Koštunica i Velimir Ilić pozvali su građane u Malom Zvorniku da podrže Srbiju dajući glas za državotvorno odgovornu vladu.

Koštunica je rekao da su mnogi mislili da će borba za očuvanje Kosova i Meothije brzo nestati, ali će ona, kako je naglasio, trajati i biti vođena svim pravnim sredstvima.

Ilić je poručio građanima da ne dozvole da ih bilo ko zavara pričajući im da nema gde da spava, navodeći primere potpredsednika vlade Božidara Đelića i ministra Mlađana Dinkića i aludirajući na to što je Dinkić juče novinarima pokazao svoj stan u Novom Beogradu.

"Kosovo priznala šaka jada"

Lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica izjavio je u Loznici da više od 150 zemalja neće da prizna "NATO državu na srpskoj teritoriji, već je to uradila šaka jada, što ne drži ni do božijih ni do ljudskih zakona, samo sa ciljem da bi stvorili još jednu NATO bazu kao što je Bondstil u Uroševcu".

On je naglasio da, dok Kosovo postoji postoji i Srbija, "iako neki pokušavaju da zabrane da se izgovori reč Kosovo, ako se čuje iz srpskih usta", ukazujući da je "najbezočnija laž da, boreći se za Kosovo i Metohiju, Srbiju guramo u izolaciju".

Popović: Kosovo srž pregovora o koaliciji

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije i kandidat narodnjačke kolacije za gradonačelnika Beograda Aleksandar Popović kaže da će pitanje Kosova biti ključna tačka u formiranju postizbornih koalicija i nove Vlade Srbije.

"Sačekajmo da prođu izbori, pa onda možemo pričati o koalicijama, a pitanje Kosova i Metohije, zbog kojeg je pala Vlada Srbije, biće prva tačka za formiranje neke koalicije posle izbora", rekao je potpredsednik Demokratske stranke Srbije i kandidat kolacije DSS-Nova Srbija za gradonačelnika Beograda Aleksandar Popović u emisiji Kažiprst B92.

Komentarišući kako je prethodna vlada formirana bez obzira na oprečne stavove o Kosovu, Popović je naglasio da je "ona bila sazdana na određenim tačkama", a da se politike stranaka razlikuju.

Upitan zašto njegova stranka potencira da je za evropski put Srbije, Popović je kazao da se to radi zbog optužbi drugih da DSS nije za taj put.
"Na deset dana pre 17. februara, koalicioni partneri su tražili da se potpiše politički sporazum sa EU, a sad ih pitam da li i dalje tvrde da ga treba potpisati", kazao je Popović.

Iako je, kako kaže, svestan toga da će lokalni izbori biti u senci parlamentarnih, Popović najavljuje da će kampanju u Beogradu početi 7. aprila.

Popović, koji je kandidat svoje koalicije za gradonačelnika Beograda, kaže da se buduće postizborne kolacije na republičkom nivou ne mogu uvek preslikati i na lokalni nivo.

On navodi da je na lokalnom nivou ideologija uvek manje bitna.

Za protivkandidate kaže da je reč o ljudima koji su se već dokazali u svojim poslovima i obećava da će kampanja koalicije DSS - NS-a biti pozitivna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: