Novosti objavile predlog sporazuma

Beogradski dnevnik Večernje novosti objavio je sporazum o zajedničkom sprovođenju Rezolucije 1244 između UNMIK-a i Srbije.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 24.03.2008.

11:52

Default images

Taj sporazum je ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić predao međunarodnoj misiji 16. marta. List navodi da je naziv dokumenta "Sporazum UNMIK i Republike Srbije za zajedničko sprovođenje Rezolucije 1244 SB posle ilegalnog proglašenja nazavisnosti od strane privremenih institucija Kosova".

Predlog je, dodaje se, izrađen u saradnji Ministarstva inostranih poslova i Ministarstva za Kosovo i Metohiju, i deo je Akcionog plana, koji je usvojila Vlada Srbije. Predlogom sporazuma potvrđuje se punovažnost Rezolucije 1244 SB koja se može sprovoditi saradnjom Srbije i UNMIK-a, kao i posvećenost prethodnim sporazumima UNMIK-a i Srbije, kao i te misije i bivše Jugoslavije.

Prema dokumentu, treba da se prizna Kancelarija Ministarstva za Kosovo i Metohiju kao naslednika Koordinacionog centra. Cilj Kancelarije je da olakša sprovođenje programa za razvoj na Kosovu, kao i za saradnji sa UNMIK-om i Kforom.

"UNMIK i Srbija su saglasni da intenziviraju saradnju u oblastima policije, sudstva, carine, transporta, kontrole granične administrativne linije između Kosova i Srbije, kao i verskog, istorijskog i kulturnog nasleđa", navode Novosti, citirajući navode sporazuma.

Prema dokumentu, srpski policijski oficiri na Kosovu bili bi odgovorni lokalnim srpskim autoritetima i pod komandom UNMIK policije.

Dodaje se da bi kosovski Srbi imali pravo da "rešavaju svoj sudska pitanja, dok su međunarodne sudije UNMIK odgovorne za slučajeve u koje su uključeni pripadnici različitih etničkih zajednica".

Srbija i UNMIK obavezali bi se da doprinose razvoju slobodne trgovine između Kosova i drugog dela Srbije i nijedna druga trgovinska barijera ne bi bila nametnuta.

"Ako neka treća strana uspostavi neke trgovinske barijere, kosovski Srbi imaju pravo da uspostave svoj carinski autoritet", navodi se u predlogu sporazuma.

"Kada je reč o verskom, istorijskom i kulturnom nasleđu, nadziranje sprovođenja politike će se vršiti saradnjom UNMIK i Srbije, a ove snage će se uspostaviti u što kraćem periodu sa ciljem da budu u funkciji do maja 2008. godine", prenose Večernje novosti.

Šutanovac: Nisam upoznat sa sporazumom

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je danas da nije upoznat sa predlogom sporazuma o zajedničkom sprovođenju Rezolucije 1244 između UNMIK-a i Srbije, koji je ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić prošle nedelje predao misiji UN.

"Ne mogu da komentarišem taj predlog, jer on nije bio razmatran u Vladi Srbije", rekao je Šutanovac novinarima u Generalštabu Vojske Srbije nakon predavanja o bezbednosti u Evropi koje je održao ambasador Rusije Aleksandar Aleksejev.

Šutanovac je dodao da ne želi unapred niti da kritikuje, niti da hvali dokument koji nije video, i napomenuo je da je pre objavljivanja taj predlog morao da prođe kroz Vladu, odnosno Vladine odbore.

Dinkić: Objaviti Akcioni plan

Mlaðan Dinkiæ (FoNet)
Ministar ekonomije i regionalnog razvoja i predsednik G17 plus Mlađan Dinkić izjavio je u Kažiprstu B92 da nema svrhe držati u tajnosti Akcioni plan Srbije, koji se sprovodi nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije i da bi ga trebalo objaviti.

Govoreći o delovima tog plana, on je kazao da su postojale instrukcije kako da postupaju ministri i članovi kabineta, odnosno na koje se konferencije može ići, a na koje ne, kao i sa kojim ministrima se mogu susretati.

Kako je naveo, ne mogu se sretati sa ministrima zemalja koje su priznale nezavisno Kosovo, ali se može ići na međunarodne konferencije i sastajati sa ministrima čije zemlje nisu priznale Kosovo.

Dinkić je rekao da sporazum o saradnji sa UNMIK-om, u obliku u kojem je predstavljen javnosti, nikada nije bio predmet rasprave u Vladi Srbije.

Priština: Predlog Samardžića neprihvatljiv

Zamenik premijera Kosova Ram Manaj izjavio je danas da je predlog Srbije o funkcionalnoj podeli Albanaca i Srba na Kosovu "neprihvatljiv". "To je nastavak hegemonističke vlasti i politike Beograda", izjavio je Manaj za agenciju Beta.

Manaj je za predlog rekao da je to Samardžićev dokument za koji nisu znali ni predsednik ni Vlada Srbije.

Prema njegovim rečima, taj dokument je u startu osuđen na neuspeh.

"U njemu je jasan cilj, od toga kako se predlaže ovaj predlog i kako se pristupa saradnji sa UNMIK-om", rekao je zamenik premijera Kosova.

Manaj je dodao da je takav predlog apsolutno neprihvatljiv za vladu i institucije Kosova.

Šef poslaničke grupe najveće opozicione partije Alijanse Novo Kosovo, Ibrahim Makoli, rekao je da je to pokušaj vlasti u Srbiji da sa Kosova izvuku "šta se može".

"Ni UNMIK, ni bilo ko drugi ne može da napravi sporazum sa susednom zemljom o njenom učešću u upravljanju Kosovom, jer je Kosovo nezavisna i suverena država i neće deliti odgovornosti ili vlast sa bilo kim drugim", rekao je Makoli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: