DJINDJIC O VLADI I DOS

Izvor: B92

Četvrtak, 16.08.2001.

20:21

Default images
Vlada Srbije zatrazila je "neodlozno i beskompromisno" rasvetljavanje slucaja u vezi sa ubistvom nekadasnjeg sluzbenika Drzavne bezbednosti Momira Gavrilovica. "Ako postoje bilo kakvi dokazi ili indicije o sprezi vlasti i kriminala, Vlada zahteva da se odmah odlucno deluje. Ako oni ne postoje trazimo da se utvrdi odgovornost onih lica koja su grubo oklevetala predstavnike aktuelne vlasti. Klevete i lazi ne smeju biti sredstva politike", navodi se u saopstenju Vlade nakon sednice u cetvrtak. Jedini clan Vlade koji nije potpisao ovo saopstenje je ministar zdravlja i funkcioner Demokratske stranke Srbije Obren Joksimovic. Na pitanje da li je to prava slika trenutnih odnosa u DOS, premijer Srbije Zoran Djindjic za B92 kaze da je “prirodno da gospodin Joksimovic s vremena na vreme ima drugacije misljenje od ostalih clanova Vlade”. “Mislim da je veci problem sto se te razlike u poslednje vreme prvo iznose u javnost, a ne u institucije DOS”, kaze Djindjic, dodajuci da je rezultat toga da se Vlada sada povezuje s kriminalom. “Mnogi ljudi u Vladi su to osetili kao napad na licno dostojanstvo. Priznajem da su bili vrlo iritirani i da su zahtevali akciju koja bi skinula ljagu sa Vlade i trazili da ako postoje neke cinjenice da se one iznesu u javnost i da se u skladu s tim cinjenicama postupi. Da ide u zatvor onaj ko je u vezi s kriminalom. Ako nema tih cinjenica da se Vlada odbrani od takvih napada. Mi zelimo da se rasvetli tpo ubistvo, da se svaka potencijalna veza bilo kog nosioca vlasti s kriminalom rasvetli, ali zelimo i da svako ko iznese takve optuzbe bude svestan odgovornosti koju tim teskim optuzbama preuzima na sebe”, rekao je Djindjic.

Upitan kada ce se odrzati sednica Predsednistva DOS i kada je poslednji put komunicirao s predsednikom Jugoslavije, Djindjic je za B92 rekao da ce se ta sednica odrzati uskoro, kada se Vojislav Kostunica vrati sa odmora. “Moj je predlog da se utvrde parvila naseg medjusobnog ponasanja i da sve prigovore i sporove koje imamo najpre predocimo onima na koje se ti prigovori odnose i da od njih trazimo odgovore u roku od 24 sata i ako ne dobijemo zadovoljavajuci odgovor da onda idemo dalje i u javnost, ako treba, ali ne da prvo idemo u javnost, da se kvari atmosfera, da se stice utisak o losim odnosima u DOS i da se stvara jedan vrlo problematican moral u Srbiji. DOS je odgovoran ne samo za strukturu vlasti vec i za politicki moral u Srbiji, a ja imam utisak da u poslednjih mesec dana neke clanice DOS bitno kvare politicku kulturu koja je krenula da ozdravljuje. Mi ulazimo u politicki bolesnu atmosferu. Ja se s Kostunicom nisam cuo od svog putovanja u SAD i njegovog odlaska na godisnji odmor, ali pretpostavljam da ce on za 2 do 3 dana biti u Beogradu, da cemo organizovati Predsednistvo DOS, i nadam se da cemo ova pitanja koja sada imamo u javnosti resiti na pravom mestu, a to je u medjusobnom razgovoru”, zakljucio je Djindjic u izjavi za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: