UNMIK: Da Srbi napuste sud

UNMIK policija traži da radnici pravosuđa srpske nacionalnosti napuste zgradu suda u Kosovskoj Mitrovici, ili će biti kažnjeni.

Izvor: FoNet, Beta

Subota, 15.03.2008.

12:16

Default images

Predsednik Srpskog nacionalnog veća (SNV) Nebojša Jović preneo je novinarima da su na sastanku sa regionalnim komandirom UNMIK policije Dejvidom Blantom radnici upozoreni da će u suprotnom doći specijalni tim UNMIK policije i "na svoj način uspostaviti red - znači isterati radnike suda".

"Jasno su nam rekli da će uslediti kažnjavanje onih koji su odgovorni za organizovanje jučerašnjeg upada u sud i naredili da odmah stavimo UNMIK-ovu i skinemo srpsku zastavu sa suda", kazao je Jović.

"Rekli smo da je rok do 12.00 prekratak i predložili da s obzirom da se ministar za Kosovo Slobodan Samardžić u ponedeljak sastaje sa šefom UNMIK-a Joahimom Rikerom sačekamo ishod tog dogovora, pa ćemo se mi lako uklopiti u ono što se oni budu dogovorili", kazao je on.

Jović je naveo da je predstavnicima UNMIK-a rečeo i da bi hapšenje i upotreba sile protiv radnika suda destabilizovali situaciju i izazvali haos u gradu iz koga bi teško mogao da se nađe izlaz.

Prema rečima Jovića, predstavnici Srba su na sastanku naglasili spremnost za saradnju i dogovor, kao i na rad sa UNMIK-ovim pravosuđem.

Jović je naveo i da je, na zahtev da uklone zastavu, odgovor Srba bio je da je UNMIK-ova zastava sve vreme bila na zgradi suda i da srpska zastava ne bi trebalo da predstavlja problem s obzirom da je Kosovo deo Srbije i da će u ovom sudu raditi pravosudni radnici srpske nacionalnosti.

On je rekao i da predstavnici SNV-a, Zajednice srpskih opština i okruga nemaju ingerencije da odlučuju šta će sudije uraditi i da li će ostati u zgradi suda.

Okružni javni tužilac Milan Bigović izjavio je novinarima da su radnici odlučni da ne napuste zgradu u koju su juče ušli.

"Istrajaćemo u zahtevu da u svojim prostorijama nastavimo da radimo", kazao je Bigović i dodao da će i dalje insistirati na tome da nesporazume oko povratka u zgradu suda reše s nadležnima u UNMIK-ovom pravosuđu.

Na zahtev UNMIK-a danas je u severnoj Kosovskoj Mitrovici održan sastanak regionalnog komandira UNMIK policije sa predsednikom Zajednice srpskih opština i naselja Markom Jakšićem, SNV-a Nebojšom Jovićem i načelnikom kosovsko-mitrovičkog okruga Momirom Kasalovićem.

Situacija u Kosovskoj Mitrovici je trenutno mirna, ali izuzetno napeta.

O. Ivanović: Moguća intervencija UNMIK-a

Oliver Ivanoviæ (Beta, arhiva)
Lider Srpske liste za Kosovo Oliver Ivanović izjavio je večeras da je moguća intervencija međunarodnih snaga, pošto su Srbi u petak zauzeli zgradu suda u severnom delu Kosovske Mitrovice.

"To se vidi po izjavama šefa civilne misije Ujedinjenih nacija (UNMIK) Joakima Rikera, generalnog sekretara NATO Japa de Hop Shefera i ostalih zvaničnika. Oni kažu da je ovo crvena linija preko koje se ne sme preći", rekao je Ivanović.

On je ocenio da sud u severnom delu Kosovske Mitrovice "nije pitanje zgrade", i da su "oni koji vode proteste u zabludi."

"Osvojiti zgradu suda ne znači da će automatski biti dozvoljeno da sudije primenjuju srpski zakon. Mislim da su političari prepustili u ovoj situaciji sudijama odgovornost za odluku. Do odluke da Srbi mogu eventualno primenjivati srpske zakone mora da se dođe kroz pregovarački proces, a sudije nisu sposobne za tako nešto", izjavio je Ivanović, uz konstataciju: "Politički lideri moraju preuzeti odgovornost".

Suspedovan policajac

Komesar međunarodne policije na Kosovu Lari Vilsnon suspendovao je pripadnika UNMIK policije iz Ukrajine koji je na vozilu UNMIK-a tokom i posle protesta i nasilnog zauzimanja zgrade suda u Mitrovici istakao srpsku zastavu, piše dnevnik na albanskom "Koha Ditore".

Portparol UNMIK-a, Aleksandar Ivanko je rekao da je komesar policije "naredio da se policajac identifikuje i da se odmah suspenduje".

Bivši radnici KPD Lipljan nastavili protest

Bivši radnici Kazneno-popravnog doma (KPD) Lipljan, Srbi i Romi, njih 85, nastavili su danas da protestuju u prostorijama zgrade Koordinacionog centra u Grančanici.

Oni su posle jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, 17. februara ove godine, napustili svoja radna mesta u KPD u Lipljanu.

"Mi smo nastavili prostest zbog toga što nam još uvek nije stigao nikakav odgovor na naš zahtev, a obećano je da će nadležni iz države Srbije tokom jučerašnjeg dana faksom proslediti pismo da država Srbija preuzima obavezu prema nama", izjavio je agenciji Beta jedan od učesnika protesta Vladica Nedeljković.

"Mi tražimo da nas država Srbija prihvati sa svim obavezama kako nam je i obećano. Odnosno, tražimo da putem potpisanih ugovora budemo angažovani i da naša socijalna i materijalna pitanja budu trajno rešena", rekao je Nedeljeković.

On je dodao da učesnici protesta apeluju na srpskog ministra za Kosovo i Metohiju Slobodana Samardžića da im tokom sutrašnje posete Gračanici poseti i da razgovara sa njim u vezi s njihovim zahtevima.

Drugi učesnik protesta Boban Petrović izjavio je da su albanski mediji objavili da je nadležno kosovsko ministarstvo suspendovalo 82 radnika KPD-a Lipljan.

Petrović je rekao da to nije tačno i da je navedeno ministarstvo suspendovala 85 radnika KPD sprske i romske nacionalnosti.

Prema njegovim rečima, od ukupno 96 zaposlenih Srba i Roma 85 je suspendovano, devet je radnika ostalo da radi u KPD-u Lipljan, kao i jedan prevodilac i zamenik komesara za sve zatvore na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: