Tadić: Koštunica neće biti premijer

Predsednik Srbije i lider Demokratske stranke Boris Tadić izjavio da u vladi DS Vojislav Koštunica neće biti premijer.

Izvor: Beta

Petak, 14.03.2008.

08:52

Default images

Tadić je u intervjuu za "Blic" rekao da je za saradnju sa svakim ko je spreman da koriguje svoju politiku u ostvarenju dvaju ciljeva - ubrzane evropske integracije i nastavak jedinstvene državne politike za očuvanje integriteta države. "Odbijam saradnju sa onima koji Srbiju vode u izolaciju", rekao je Tadić i naveo da ne zatvara vrata nikome ko bi mogao da doprinese ostvarivanju tih ciljeva.

Upitan da li veruje da bi premijer Srbije i lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica mogao u vladu sa Srpskom radikalnom strankom, Tadić je rekao da ta opasnost postoji "svih ovih godina" i da ga je uvek brinulo što DSS nikada nije odbacila mogućnost da napravi dogovor sa radikalima.

"Faktičko odustajanje DSS od principa evropskih integracija dovelo je do pada vlade. Dakle, sve stranke koje su u proteklom periodu rekle da žele da rade na principima na kojima je formirana prethodna vlada, a osvoje poverenje građana, jesu dobrodošle", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, u tom poduhvatu ne mogu učestvovati stranke koje u drugom krugu predsedničkih izbora nisu dale podršku jasnoj evropskoj opciji i očuvanju Kosova.

"Tu mislim na DSS, Novu Srbiju i Liberalno-demokratsku partiju. Ostavljam mogućnost da one koriguju svoj stav, ali očito da su u ovom trenutku neodlučne i da više razmišljaju o svom izbornom rezultatu nego o misiji koja stoji pred Srbijom", rekao je Tadić.

On je potvrdio da je postignut dogovor o zajedničkom nastupu DS i Sandžačke demokratske partije Rasima Ljajića na predstojećim parlamentranim izborima, a da se o tome razgovara i sa G17 plus.

"Da li ići u jednoj ili dve kolone tehničko je pitanje i videćemo šta je najbolje rešenje. U svakom slučaju, G17 je potencijalni partner DS nakon sledećih izbora", rekao je Tadić.

Tadić je rekao da su predstojeći parlamentarni izbori prilika da se još jednom potvrdi da Srbija hoće u Evropsku uniju.

"Ima i političkih stranaka koje ne smeju otvoreno da kažu da nisu za evropsku perspektivu, a koje su pre nekoliko dana kroz zloupotrebu pitanja očuvanja integriteta zemlje pokušale da zaustave integracije zemlje", rekao je Tadić.

Tadić je naveo da su neke stranke direktno radile na sprečavanju ulaska Srbije u EU, kao i da nema suštinskih razlika među strankama kada je reč o odbrani Kosova.

"Mi jesmo za očuvanje Kosova i uveren sam da samo integrisani sa Kosovom možemo da uđemo u EU", rekao je Tadić.

Mladenović: Građani odlučuju o premijeru

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio je danas da će o tome ko će biti novi premijer Srbije odlučivati građani na izborima.

Mladenović je, povodom izjave predsednika Srbije i lidera DS Borisa Tadića o tome ko će biti novi premijer Srbije, kazao da će o tome reč dati građani na izborima.

"U protivnom, ne bi ni bilo potrebno da se građani izjašnjavaju, već bi, umesto njih, Tadić sam odlučivao", rekao je Mladenović Tanjugu.

On je podsetio da je činjenica da je premijer i lider DSS-a Vojislav Koštunica zatražio raspisivanje izbora i da je njegova odluka bila da se mora narodu vratiti mandat, jer je izgubio poverenje u bivše koalicione partnere DS i G17 plus.

"Naknadna hrabrost i naknadna odlučnost koje se ispoljavaju u izjavi o tome ko će biti novi premijer izgledaju prilično teatralno", ocenio je Mladenović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

128 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: