Ivanko: Železnica krši Rezoluciju

Aleksandar Ivanko rekao da saobraćanje vozova Železnica Srbije na Kosovu predstavlja kršenje Rezolucije 1244 SB UN.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 13.03.2008.

15:09

Default images

Portparol UNMIK-a rekao je da u UNMIK-u razmatraju kakve mere treba preduzeti kako bi se sprečio svaki dalji ulazak vozova srpskih železnica na Kosovo. "Možda ćemo već danas preduzeti neke korake. To je pitanje o kome se trenutno dogovaraju UNMIK-ov 'stub-4' i UNMIK policija", rekao je on.

Portparol UNMIK-a je naveo da je administracija UN u Pokrajini jedini organ koji ima punu vlast na celom Kosovu i u svim sektorima, uključujući i železnicu.

Nakon skoro devet godina, voz iz centralne Srbije stigao je juče u železničku stanicu Zvečan, na sever Pokrajine, a jutros na toj relaciji saobraća i putnički voz Kraljevo-Zvečan-Kraljevo. Koordinator za železnički čvor "Kosovo Polje" Zoran Bogavac izjavio je da je sudbina pošiljke sa žitom namenjenim za potrebe kosovsko-metohijskog tržišta koja je juče stigla u Zvečan još neizvesna.

"Jučerašnja pošiljka žita je namenjena albanskom tržištu. Ona je tu, i očekujemo da oni pošalju svoju lokomotivu da prihvate transport. Radi se o međunarodnoj pošiljci na relaciji Mađarska - Kosovo i Metohija", precizirao je Bogavac.

"Da ne bismo plaćali, eventualno, neke penale oko ležarine i zadržavanja, mi smo dovde dopremili žito, i sada su oni na potezu, očekujemo da prihvate pošiljku", rekao je on.

Bogavac je naveo i da danas, najverovatnije, neće biti popodnevnog polaska voza, kao i da će uskoro biti objavljen novi red vožnje.

Železnice Srbije na Kosovu imaju 466 radnika.

U vlasništvu Železnica Srbije nalaze se 330 kilometara pruge na Kosmetu, 33 železničke stanice, jedan pomoćni voz, 38 različitih lokomotiva, 45 putničkih i više do 600 teretnih vagona.

Ta imovina je, prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, samo predata UNMIK-u na korišćenje, ali se i dalje vodi u vlašništvu Železnica Srbije, navodi Tanjug.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: