Kako glasati na Kosovu

Beograd nije uputio zahtev UNMIK-u za organizovanje glasanja kosovskih Srba na predstojećim izborima, saznaje B92.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.03.2008.

14:27

Default images

Prema nezvaničnim informacijama, Ministarstvo za Kosovo i Metohiju namerava da u srpskim opštinama budu organizovani i lokalni izbori. Iz UNMIK-a poručuju da su samo oni nadležni za organizovanje izbora na Kosovu. U Ministarstvu za Kosovo i Metohiju rečeno je za B92 da je još rano da se oglase o tome da li će i kako biti organizovano glasanje kosovskih Srba na predstojećim izborima 11. maja.

Za sprovođenje izbora zadužena je Republička izborna komisija, a njena predsednica Sonja Brkić ističe da će u najskorije vreme RIK razmatrati ovo pitanje.

Jedan od liderara kosovskih Srba Oliver Ivanovic ne očekuje da će UNMIK praviti probleme na teritoriji Kosova, jer to nije radio do sada.

On dodaje da je dobro organizovati i lokalne izbore na Kosovu, jer će tako doći do promene ljudi koji su uzurpirali vlast bez podrške naroda

Predsednk Skupštine kosova Jakup Krasnići smatra da na Kosovu ne bi trebalo da se održavaju izbori drugih država.

"Odgovornost je na UNMIK-u i KFOR-u. Verujem da će oni preuzeti ovaj deo odgovornosti koji se tiče sigurnosti na Kosovu", rekao je Krasnići.

Potpredsednik Vlade Kosova Hajredin Kući kaže da Vlada u Prištini još nije odlučila da li će biti omogućeno kosovskim Srbima da glasaju na predstojećim izborima.

"Srpski izbori će biti održani samo u Srbiji i oni su u interesu srpskog naroda. Kosovo nije zainteresovano da utiče na rezultat izbora u Srbiji", rekao je Kući.

Ministar inostranih poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer izjavio je da UNMIK ne treba da dozvoli održavanje srpskih izbora na Kosovu, pošto je Kosovo sada nezavisno, a kosovski

Srbi svoja izborna prava treba da koriste na Kosovu.

Na Kosovu je inače registrovan 112.861 birač u 23 opštine. Na nedavnim predsedničkim izborima, na Kosovu se glasalo na 277 biračkih mesta. Poslednji put Beograd je organizovao lokalne izbore na Kosovu 1999. godine.

"Izbore sprovodi samo UNMIK"

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju izjavio je da kosovski Srbi, na osnovu plana izaslanika UN Martija Ahtisarija, imaju pravo na dvojno državljanstvo - kosovsko i srpsko, čime je ostavio mogućnost da se i na Kosovu održe parlamentarni i lokalni izbori koji su u Srbiji zakazani za 11. maj.

Portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko rekao je u sredu na konferenciji za novinare da izbore na Kosovu može da zakazuje i organizuje samo UNMIK, i da će odluka o tome biti doneta nakon konsultacija sa zemljama članicama Kontakt grupe i centralom u Njujorku.

Prištinski dnevnik Zeri piše da je Srbija prvi put posle 1999. godine jasno stavila do znanja da namerava da na Kosovu organizuje lokalne izbore, čime bi bile ostavljene po strani legitimno i međunarodno priznate institucije u kosovskim opštinama.

List navodi da je to u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 Saveta bebednosti UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: