"Đinđićeva vizija nije nestala"

Ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića i posle pet godina izaziva pažnju svetske političke javnosti.

Izvor: B92

Sreda, 12.03.2008.

16:41

Default images

Povodom godišnjice atentata na prvog demokratskog premijera Srbije, Ambasada SAD saopštila je da se Amerika seća Zorana Đinđića kao istinskog prijatelja i hrabrog lidera svog naroda. A šefovi diplomatija Francuske i Švedske u zajedničkom autorskom tekstu odali su počast Zoranu Đinđiću.

U saopštenju Američke ambasade, povodom pete godišnjice njegovog ubistva, navodi se da je Đinđić bio srpski patriota u punom značenju te reči.

"Nakon pada Miloševića, ponudio je podeljenoj naciji snažnu viziju društvenih, ekonomskih i demokratskih reformi. Hrabro i uprkos opstrukcijama ostrašćenog nacionalizma, radio je na približavanju Srbije transatlanskoj porodici naroda", ocenjuje Ambasada SAD.

Đinđićeva vizija, navela je ambasada, nije u potpunosti ispunjena, ali nije ni nestala s njim.

Srbija je ponovo na raskršću - jedan put vodi ka integracijama u evropske i zapadne institucije gde progresivni srpski lideri, kojima je osećaj odgovornosti jednako snažan kao osećaj ponosa, mogu da uvedu Srbiju u društvo najnaprednijih zemalja sveta gde i pripada.

Drugi put predstavlja ljutito povlačenje u mračnu prošlost gde štetna i prazna retorika zamenjuje napredak nacije, navodi se u saopštenju.

Ambasada SAD ukazala je da i danas postoje snage koje su odlučne da rade na preobražaju Srbije u potpuno demokratsko i tržišno orijentisano društvo vođeno vladavinom prava.

"Verujemo da je isti onaj demokratski duh koji je Zoran Đinđić probudio 2000. godine i danas prisutan i da će omogućiti da se Srbija okrene budućnosti uz dužno poštovanje prema prošlosti", navela je Ambasda SAD u saopštenju.

Zajednički tekst Kušnera i Bilta

Povodom petogodišnjice ubistva Zorana Đinđića, šefovi diplomatija Francuske i Švedske, Bernar Kušner i Karl Bilt, odali su mu počast u zajedničkom tekstu koji je objavio veći broj uglednih listova u Evropi.

Dvojica diplomata su uvereni da će Srbija "uskoro postati članica Evropske unije" jer, kako kažu, "drugačije ne može biti". Kušner i Bilt pišu da se "s poštovanjem" sećaju Zorana Đinđića i njegovog ubeđenja da Srbija treba da se pridruži Evropskoj uniji.

Odajući mu počast, dvojica diplomata kažu da, uprkos teškom periodu kroz koji trenutno prolazi, Srbija može da računa na podršku Francuske i Švedske u nastavku evrointegracija.

Kušner i Bilt pišu da su njihove zemlje priznale Kosovo jer su ubeđene da će to pomoći i Srbiji da napreduje.

Autorski tekst dvojice diplomata objavljen je danas u više uglednih zapadnih novina - francuskom Figarou, španskom Paisu, američkom Herald tribjunu, a od domaćih medija u Blicu.

Tekst možete pročitati ovde.

"Đinđić definisao evropsku orijentaciju Srbije"

Zoran Đinđić je u svakoj fazi svog političkog delovanja definisao evropsku orijentaciju Srbije, izjavio je nemački državni ministar Gernot Erler na skupu u nemačkoj fondaciji ''Fridrih Ebert'' povodom pete godišnjice od ubistva nekadašnjeg srpskog premijera.

''Mi znamo da većina građana Srbije podržava evropske integracije. Bilo bi poželjno da na budućim izborima svi građani shvate koji političari mogu i hoće da u praksi ostvare taj kurs približavanja Srbije Evropi'', rekao je Erler.

On je dodao da bi, možda, podsećanje na nasleđe i razmišljanja Zorana Đinđića moglo pomoći građanima Srbije da se bolje orijentišu i istakao da Đinđića njegovi nemački prijatelji neće nikada zaboraviti, preneli su nemački mediji.

Naglasivši da je Đinđićeva politička vizija bila da reformisana i demokratizovana Srbija postane deo Evropske unije, političarka Demokratske stranke Gordana Čomić rekla je da ta stranka i dalje ima za najvažniji cilj da ostvari ideju svog dugogodišnjeg lidera.

''Zoran Đinđić je bio i naučnik i istraživač i hrabar politički analitičar, onoliko koliko je bio hrabar lider, i bio je, iznad svega, državnik koji je hteo da jasnu poruku podeli sa ljudima u Srbiji i ljudima u Evropi, a to je da menjamo sebe, da bismo, tako promenjeni, mogli da oblikujemo bolju budućnost za sve'', rekla je Čomićeva na skupu koji su organizovali Fondacija ''Fidrih Ebert'' i Društvo za jugoistočnu Evropu.

Jedan od autora filma o Đinđiću, novinar iz Beograda Dušan Veličković, ocenio je da je u Srbiji upravo kulminirala kriza započeta pre pet godina, kada je Đinđić ubijen.

"Ima neke simbolike da je, evo, na petu godišnjicu od Đinđićve smrti, ta kriza možda pred nekakvim razrešenjem. Vlada je pala, izbori predstoje, mi koji smo optimisti nadamo se da će to doneti neku ozbiljniju promenu'', rekao je Veličković.

Skup je, kako navode nemački mediji, završen rečima da je neka vrsta obaveze Evrope prema demokratski orijentisanim građanima Srbije da bude ostvarena Đinđićeva politička vizija i da Srbija postane članica Evropske unije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: