Grubješić: Novi DOS teško ostvariv

Članica Predsedništva G17 plus Suzana Grubješić smatra da je na predstojećim izborima "teško ostvariva varijanta novog DOS-a".

Izvor: FoNet, Beta

Sreda, 12.03.2008.

11:16

Default images

Grubješićeva je izjavila da će se proevropske stranke na njima najverovatnije pojaviti "u više kolona". Ona je, u intervjuu novosadskom "Dnevniku", demantovala spekulacije o tome da lider G17 plus Mlađan Dinkić "pravi prolaz" kod predsednika DS Borisa Tadića za lidera LDP Čedomira Jovanovića i da se tako angažuje u ulozi pomiritelja.

"To nije tačno. Neformalni razgovori se vode, ali još nemam šta zvanično da saopštim o tome da li je 'pao' dogovor i kakav", naglasila je Grubješićeva.

Ljajić: Srbija se polarizuje na DS i SRS

Srbija će se na predstojećim parlamentarnim izborima polarizovati na dve stranke - Demokratsku i Srpsku radikalnu stranku, i na partije koje će biti uz njih, ocenio je lider Sandžačke demokratske partije i dosadašnji ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

"Uz SRS će biti zasigurno Demokratska stranka Srbije, a uz DS mnoge manje partije, među kojima i Sandžačka demokratska partija", rekao je Ljajić u intervjuu za frankfurtske "Vesti".

Upitan da li su predstojeći izbori zapravo referendumski, on je ocenio da politička scena u Srbiji nikada nije bila jednostavnija.

"Nema sumnje da će radikali dobiti veliki broj glasova, ali ne verujem da će bilo koja stranka biti u mogućnosti da samostalno formira vladu. Verujem da će to poći za rukom onoj stranci koja pridobije treću stranku na izborima", dodao je on.

Ljajić je, međutim, naglasio da je Srbija u ekonomskom smislu zbog izbora izgubila prošlu godinu, a zbog ovih izbora će izgubiti i 2008. godinu. "Mislim da bi zbog veoma osetljivog političkog trenutka u kome se Srbija nalazi bilo mnogo bolje da su parlamentarni izbori bili zakazani za septembar ili kraj godine, a da sada koristimo sve mogućnosti kako bi se kroz diplomatske i druge aktivnosti zaustavila dalja priznavanja Kosova", rekao je Ljajić dodajući da je ta njegova ideja odbijena.

Na konstataciju da je bi izbori mogli biti i nova podela na "patriote i izdajnike", odnosno na partije koje bi u Evropsku uniju bez Kosova i Metohije i one koje to odbijaju, Ljajić je odgovorio da su to "gluposti i lažne dileme".

"Verujte da će nam za pet godina svima biti smešno oko čega smo se danas raspravljali. Jednostavno, Srbija ima pred sobom samo tri mogućnosti: da bude nezavisna, da uđe u EU ili da se prisajedini savezu Rusije i Belorusije. Za prvu opciju nismo dovoljno jaki, a bilo bi potpuno suludo da priđemo savezu Rusije u situaciji kada će čitav Balkan biti u Evropskoj uniji", kazao je Ljajić.

On je objasnio da Srbija neće ući u Evropsku uniju zato što joj se to dopada, već zato što je to jedini mogući interes Srbije.

"Međutim, smešno je uopšte razmišljati da se ulaskom u EU mi bilo čega odričemo, a posebno ne našeg prava na suverenitet i teritorijalni integritet", naglasio je Ljajić.

SPO: Još se pregovara

Potpredsednik Srpskog pokreta Srđan Srećković izjavio je da SPO pregovara sa drugim stranakama o predstojećim izborima i dodao da su mogući partneri oni sa kojima je SPO sarađivao do 2000. godine.

"Očekujem još jednu sednicu Predsedništva SPO za vikend, na kojoj ćemo odlučiti s kojim bismo stranakama mogli zajedno da nastupimo na izborima", rekao je Srećković.

On nije želeo da odgovori na pitanje da li je moguća saradnja sa Demokratskom strankom Srbije i Novom Srbijom.

SPO je na prošlogodišnje izbore izašao samostalno i nije uspeo da pređe cenzus od pet odsto, dok je na izborima krajem 2003. godine bio u koaliciji sa Novom Srbijom Velimira Ilića.

SPO je tokom devedesetih godina bio u Savezu za promene i koaliciji Zajedno, s Demokratskom strankom i Građanskim savezom Srbije.

Mađari samostalno, Hrvati na listi DS

Stranke vojvođanskih Mađara na predstojeće izbore izaći će u okviru Mađarske koalicije, dok će Demokratski savez Hrvata u Vojvodini nastupiti na listi Demokratske stranke, kazali su danas lideri tih partija. Lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor rekao je da će Mađarska koalicija, koju pored njegove stranke čine i Demokratska stranka vojvođanskih Mađara i Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, nastupiti samostalno i na vanrednim parlamentarnim i na pokrajinskim i lokalnim izborima. "Ukoliko se približimo rezultatu iz prvog kruga nedavnih predsedničkih izbora, verujem da možemo da osvojimo pet do šest poslaničkih mandata u Skupštini Srbije", rekao je Pastor.

On je ocenio da "šira predizborna koalicija proevropskih stranaka" u ovom trenutku nije moguća "iako bi možda bila racionalna".

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petar Kuntić rekao je da će njegova stranka, kao i na poslednjim parlamentarnim izborima, u januaru 2007. godine, nastupiti na listi Demokratske stranke.

Kuntić je sa liste DS izabran za poslanika u sadašnjem sazivu Skupštine Srbije. On je najavio da će na isti način postati poslanik i u sledećem skupštinskom sazivu.

"Što se tiče dosadašnje saradnje sa DS, više smo nego zadovoljni jer je sve što je bilo dogovoreno ispoštovano. Osećao sam se zaštićeno sa kolegama u poslaničkoj grupi i oni su me branili kada sam bio izložen napadima radikala", rekao je Kuntić.

Džudžević: Moguća bošnjačka lista

Predsednik Bošnjačke demokratske stranke Sandžaka Esad Džudžević izjavio je danas da očekuje da će se sledeće sedmice održati sastanak bošnjačkih političkih stranaka o zajedničkoj bošnjačkoj izbornoj listi.

Džudžević je na konferenciji za novinare kazao da očekuje da na sastanku učestvuju sve relevantne bošnjačke političke stranke i udruženja, pa i stranka Sandžačke demokratske partije Rasima Ljajića.

On je kao motiv za pokretanje te inicijative naveo iskustvo mađarskih stranaka i dodao da su "specifičan motiv za inicijativu podele, raskoli i konflikti u regionu".

"Time bismo postigli dva cilja. Imali bismo prvi put u Skupštini Srbije bošnjački poslanički klub, a drugi cilj je što bi formiranjem te liste, naročito sa strankom Rasima Ljajića, relaksirali stanje u regionu", rekao je Džudžević.

On je ocenio da bi zajednička lista Bošnjaka dobila šest poslaničkih mandata.

LSDV: Izbor je jasan

Liga Socijaldemokrata Vojvodine (LSDV) navela je u današnjem saopštenju povodom petogodišnjice ubistva prvog demokratskog premijera Srbije Zorana Đinđića da su zločinački meci prekinuli proces demokratskog sazrevanja Srbije i uveli je u neizvesnost.

Evropska Srbija prepustila je mesto Srbiji izolacije, netolerancije i totalitarnog načina razmišljanja, konstatovala je LSDV.

"Na predstojećim izborima građanke i građani Srbije i Vojvodine imaće priliku da se ponovo izbore za vrednosti za koje se borio i Zoran Đinđić. Izbor je jasan, zaustavimo zlo i neka Srbija ponovo bude evropska i demokratska", poručila je Liga socijaldemokrata Vojvodine.

Halimi: Gotovo sigurno idemo na izbore

Lider Partije za demokratsko delovanje (PDJ) Riza Halimi rekao je danas da će njegova stranka, u koaliciji sa drugim stranakama Albanaca sa juga Srbije, "gotovo sigurno" nastupiti na vanrednim parlamentarnim izborima.

Halimi je za agenciju Beta kazao da će Predsedništvo PDJ na sutrašnjoj sednici i formalno odlučiti da li će i na koji način učestvovati na izborima.

Halimi je u sadašnjem sastavu parlamenta jedini predstavnik Albanaca sa juga Srbije.

"Nadamo se da ćemo uspeti da okupimo širu koaliciju, a ne kao na prošlim izborima (u januaru 2007. godine), kada su u 'Koaliciji Albanaca preševske doline' bile samo dve stranke, PDJ i Demokratska unija doline", rekao je Halimi.

O tome kojim će albanskim partijama i pod kojim uslovima biti ponuđeno formiranje koalicije za nastup na izborima biće odlučeno sutra, rekao je lider PDJ.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: