"Srbija nije stala ali je usporila"

Pre pet godina na ulazu u zgradu Vlade Srbije ubijen je prvi demokratski premijer Srbije dr Zoran Đinđić.

Izvor: B92, FoNet

Sreda, 12.03.2008.

07:36

Default images

U trenutku kada se navršava pet godina od ubistva premijera Zorana Đinđića, Srbija nema Vladu i nije izvesno kako će izgledati njen dalji evropski put. Ipak, jedan od Đinđićevih političkih učitelja, Dragoljub Mićunović, smatra da Srbija danas "nije stala", ali da je "usporila". Delegacija Vlade Srbije položila je danas venac na spomen ploču u dvorištu zgrade Vlade.

Mićunović kaže da je sigurno usporeno ono nadanje, pre svega i ona brzina sa kojom se počelo posle 5. oktobra. "U međuvremenu, od 5. oktobra do danas, stabilizovale su se one snage bivšeg režima, ali ima nešto što ne treba da zaboravimo – a to je da nema ničeg jačeg od ideja kojima je došlo vreme, a došlo je vreme da se Evropa ujedinjuje, da se prave veliki sistemi ekonomski, kulturni, politički, i to je jedan od razloga našeg optimizma, da pružimo ruku sudbini i da ono što su uradile sve druge evropske zemlje učinimo i mi", kaže Mićunović. Zoran Živković, koji je bio premijer Srbije nakon ubistva Zorana Đinđića, rekao je da u Srbiji posle Đinđićeve smrti "ništa nije isto", kao i da se od njegovih ideja i dela odustalo, zbog čega Srbija, kako je rekao, vrlo brzo i uporno ide u pogrešnom smeru. Osvrćući se na reči premijera Đinđića, Dragoljub Mićunović kaže da se svet ne kreće pravolinijski i da nikada ne možemo biti sigurni da se neke stvari neće ponoviti.

"Nažalost, to je poznato u istoriji da se jednom ona odigrava kao tragedija, drugi put kao farsa. Ali, činjenica je da moramo biti na oprezu. Jer postoje iracionalne sile koje deluju u društvu, kao i u svakom čoveku i ne treba ih potcenjivati", kaže Mićunović.

Delegacija Vlade položila venac na spomen ploču

Vlada Vojislava Koštunice odala je poštu Zoranu Đinđiću. Tri minuta trebalo je premijeru i ministrima da na mestu gde je ubijen prvi demokratski premijer Srbije polože venac i vrate se u zgradu.

Na vencu je napisano "Dr Zoranu Đinđiću - Vlada Republike Srbije".

Među njima nije bilo potpredsednika Božidara Đelića, koji je venac položio s vladom iz 2003. godine.

Porodica, DS i LDP obeležili godišnjicu

Porodica Zorana Ðinðiæa (FoNet)
Porodica ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića i njegove stranačke kolege okupili su se danas u Aleji velikana na Novom groblju da obeleže petu godišnjicu njegove smrti.
Boris Tadiæ (FoNet)
Poštu Đinđiću odali su i mnogobrojni građani koji su se okupili da se sete prvog demokratskog premijera Srbije.

Na grobu su sveće zapalili i ostavili cveće supruga Ružica sa decom Lukom i Jovanom, kao i rukovodstvo Demokratske stranke sa Borisom Tadićem na čelu, dok su nešto ranije na Đinđićevom grobu bile njegova majka Mila i sestra Gordana.

Porodica pokojnog premijera, predsednik Tadić i ministri iz DS prisustvovali su danas i finalu takmičenja u govorništvu - "Besede u Zoranovu čast", o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Ministri iz Đinđićeve vlade, guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić, bivši predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković i druge ličnosti iz političkog života takođe su došle da odaju poštu Zoranu Đinđiću.
Šetnja LDP-a (FoNet)
Delegacija Liberalno-demokratske partije, koju je predvodio predsednik Čedomir Jovanović, položila je danas venac u dvorištu Vlade Srbije, na mestu gde je pre pet godina ubijen premijer Zoran Đinđić.

Članovi LDP prethodno su organizovali šetnju centrom Beograda od stranačkih prostorija do zgrade Vlade, kojoj se pridružilo i nekoliko hiljada građana. Jovanović je u izjavi novinarima rekao da se društvo u Srbiji mora vratiti na put koji je simbolizovao Zoran Đinđić, napuštajući put čiji je simbol Slobodan Milošević.

"Zoran nam je u jednoj od svojih poruka rekao da ćemo se sresti u budućnosti. Mi želimo da ta budućnost bude 11. maja", rekao je
Jovanović.

Članovi Đinđićevog kabineta položili vence

Božidar Ðeliæ i Zoran Živkoviæ (FoNet)
Potpredsednik Vlade Božidar Đelić izjavio je da se danas vidi koliko Zoran Đinđić nedostaje Srbiji i da je ponosan što je bio ministar finansija u Đinđićevoj vladi.

Šansa koja će odrediti put kojim Srbija treba da ide ukazuje se 11. maja, zbog čega nam je potreban novi elan i jasno određen pravac ka Evropskoj uniji, rekao je Đelić nakon što je sa članovima vlade kojoj je Đinđić bio na čelu, položio venac u dvorištu zgrade vlade, na mestu gde je pre pet godina ubijen premijer Srbije.

On je kazao da je važno da "Srbija Zorana Đinđića pobedi 11. maja i da uvede zemlju u Evropsku uniju".

Đelić smatra da je bilo prirodnije da danas bude uz kolege iz Đinđićevog kabineta i sa njima oda poštu ubijenom premijeru.

"Vidimo u naznakama od koga je mogla da dođe inspiracija za ubistvo Đindića. Nadam se i ohrabren sam izjavom sudije na izricanju presude optuženima - 'da se na ovome ne može stati'", rekao je on.

Srbija, pet godina posle smrti premijera Zorana Đindića, vraćena je u devedesete godine, a "vlada Vojislava Koštunice vratila je zemlju deceniju unazad", rekao je danas bivši premijer Zoran Živković.

"Nismo pod sankcijama i nismo bombardovani, ali je sve isto kao devedesetih. Imamo najgore odnose sa zemljama u okruženju, a preti nam samoizolacija", rekao je Živković, nakon što je sa članovima Đinđićeve vlade položio vence u dvorištu Vlade Srbije, na mestu gde je pre pet godina ubijen premijer.

On je rekao da se pre "desetak dana desilo divljanje na ulicama Beograda pod patronatom vlade, dok se istovremeno zabranjuju skupovi studenata i 'Žena u crnom', kao i 1991. godine".

Bivši premijer smatra da je 11. maj "šansa i izazov" da se na vanrednim parlamentarnim izborima "izabere proevropska vlast", posle čega političari moraju da pokažu svoju odgovornost i ne daju šansu "Vojislavu Koštunici kao večitom premijeru".

Prema njegovim rečima, od Đinđićeve vizije je "malo ostalo", samo demokratski izbori kao tekovina tog vremena.

"Najstrašnije je što Srbija više nema nadu. Uništena je nada koja je postojala u Zoranovo vreme", rekao je Živković.

On je istakao da ne veruje da će "politička pozadina ubistva Đinđića imati sudski epilog".

"Sud traži činjenice, a teško je naći neki pisani dokument ili dokaz o tome", kazao je Živković.

"Znamo ko je imao koristi od Zoranove smrti i njih ima na raznim funkcijama i mestima u državi", rekao je on.

Članovi Đinđićeve vlade položili su ranije danas vence u dvorištu Vlade Srbije, na mestu gde je ubijen premijer. Njih je predvodio Zoran Živković, a sa njima je bio i Đelić.

Skup na platou Filozofskog fakulteta

Pokret "Evropa nema alternativu" organizovao je danas na platou ispred Filozofskog fakulteta građanski skup "Srbija ne sme da stane" na kojem je prikazan dokumentarni film posvećen ubijenom premijeru Srbije Zoranu Đinđiću.

Član pokreta Nemanja Stamenčić rekao je da su se građani okupili da odaju poštu čoveku koji je "gurao Srbiju napred i posle čije smrti je Srbija stala". On je naglasio da je želja pokreta "Evropa nema alternativu" da skrene pažnju političara "da ne smeju da se igraju sa evropskom budućnošću Srbije i da postoji snažna volja građana da zemlja ide u pravcu evropskih integracija".

Tokom prikazivanja 20-minutnog dokumentarnog filma članovi Studentske asocijacije Srbije bacali su sa prozora fakulteta letke u kojima se osuđuju kršenje međunarodnog prava i poretka, jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i Metohije i uslovljavanje i ucenjivanje Srbije, uz slogane "Dostojanstvo nema alternativu" i "Budućnost Srbije je u Srbiji".

Oko 700 građana, koliko je prema proceni policije bilo okupljeno na skupu, krenulo je sa platoa u šetnju ka Aleji velikana na Novom groblju kako bi odali počast pokojnom premijeru na mestu gde je sahranjen.

"Metafore dr Zorana Đinđića"

(FoNet)
Aktivisti Evropskog pokreta prijateljstva delili su danas prolaznicima u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu besplatne primerke knjige "Metafore dr Zorana Đinđića".

Predsednik pokreta Bojan Ljubenović rekao je novinarima da su odlučili da akciju održe danas kada se obeležava peta godišnjica od ubistva Zorana Đinđića kako bi građane podsetili na njega, njegovu energiju i životnu filozofiju.

"Želeli smo da podsetimo ljude na njegov neiscrpni optimizam, a to je ono najvažnije što nam danas nedostaje. Sada na političkoj sceni nema nikog ko će ljudima uliti malo optimizma i reći im šta treba da urade da bi ušli u porodicu evropskih naroda", rekao je Ljubenović.

Knjigu "Metafore dr Zorana Đinđića", koja sadrži više od 300 citata pokojnog premijera, Evropski pokret prijateljstva objavio je 2004. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

271 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: