Trajkovic: Ocekujem da KFOR bude objekat napada albanskih ekstremista

Izvor: B92

Četvrtak, 11.11.1999.

19:22

Default images
Predsednik Izvrsnog odbora Srpskog nacionalnog veca Kosova i Metohije, Momcilo Trajkovic, izneo je u cetvrtak u Beogradu podatke o broju nestalih, otetih i ubijenih Srba od dolaska KFOR-a na Kosovo, i dodao da ocekuje da i KFOR uskoro postane meta napada albanskih separatista: “Poslednja cifra – 452 kidnapovana, preko 400 ubijenih, to su nasi podaci i to su tacni podaci. Ja mislim da medjunarodna zajednica manipulise sa tim podatkom, jer su oni porazavajuci. Sto se tice logora, ja sam siguran da postoje privatni logori i za to mora da zna takva masinerija kao sto je KFOR. Moram da kazem, polako objekat postaje i KFOR i mi ocekujemo da ce se u narednom periodu, ukoliko se ne pronadje odgovor na pitanje albanskog estremizma, KFOR biti objekat napadanja albanskih ekstremista”, izjavio je Trajkovic.

Iz komande medjunarodnih snaga u Pristini stigao je jos jedan u nizu demantija mogucnosti skorog povratka jugoslovenskih snaga na Kosovo. Govoreci o proslonedeljnoj poseti ruskog diplomate Sergeja Lavrova Pristini, portparol Kfora Rolan Lavoa je za B2-92 rekao: “Komandant Kfora, general Klaus Rajnhard i ruski ambasador pri Ujedinjenim Nacijama, Sergej Lavrov, su razgovarali o povratku jugoslovenskog i srpskog osoblja na Kosovo. Rajnhard se nacelno slozio sa potrebom povratka, buduci da je to vec potvrdjeno i najavljeno rezolucijom Ujedinjenih nacija 1244. S druge strane, takodje je receno da u cilju ovog povratka, Kfor mora da osigura da to osoblje na Kosovu bude bezbedno i da zaista doprinese sigurnosti, a ne nestabilnosti u regionu. U osnovi, receno je da za povratak jos nije nastupio trenutak i u tom pogledu nije razmatran bilo kakav vremenski okvir. Sto se situacije u Orahovcu tice, Rajnhart je obavestio Lavrova o toku pregovora, ali konkretne mere tim povodom nisu razmatrane”, rekao je Lavoa. Portparol KFOR-a je takodje rekao da je u protekla 24 casa na Kosovu situacija bila relativno mirna, uz nekoliko sporadicnih incidenata. U pristinskom naselju Caglavica pronadjeno je telo za sada neidentifikovane osobe, ali je po svemu sudeci rec o zrtvi saobracajne nesrece, rekao je Lavoa. On je dodao da je u sredu u blizini Vitine pucano na srpskog seljaka koji je radio u polju, koji je pritom pretrpeo lakse povrede. Takodje u Vitini, u sredu uvece je eksplozivom unistena radnja jednog Albanca, pri cemu zrtava ili povredjenih nije bilo, rekao je za B292 portparol Kfora Rolan Lavoa. Crkveno-narodni odbor iz Vitine saopstio je u sredu da je ranjen Dragan Tajic, kada je tokom rada u polju na grupu Srba otvorena vatra iz obliznjeg albanskog sela Mogila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: