POGINULO DESET MAKEDONSKIH VOJNIKA

Izvor: B92

Sreda, 08.08.2001.

20:46

Default images
Nakon napada pripadnika ONA u sredu pre podne kod mesta Karpaluk u Makedoniji kome je poginulo deset vojnika, lideri cetiri kljucne politicke stranke Georgijevski, Crvenkovski, Dzaferi i Imeri stavili su popodne nesto nakon 18 sati u Ohridu, pojedinacno, paraf na izjave da prihvataju dokumenta o mirnom resenju ratne krize u zemlji. Kako javlja dopisnik radija B92, Safet Bisevac, medjunarodni posrednik iz EU Frasoa Leotar izjavio je da je zvanicno potpisivanje dokumenta, uz prisuustvo generalnog sekretara NATO-a Dzordza Robertsona i visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijera Solane zakazano za ponedeljak u Skoplju. Finalna verzija ponudjenog okvirnog dokumenta prakticno je bila gotova jos oko podneva ali je njegovo parafiranje bilo dovedeno u pitanje nakon danasnjeg teskog incidenta na putu Tetovo-Skoplje gde je u napadu albanskih ekstremista ubijeno 10 a ranjeno tri makedonska vojnika. Albanski ekstremisti iz ONA su u sredu pre podne u 9 sati i 30 minuta minobacacima, zoljama i rucnim bacacima kod mesta Karpaluk na auto putu Skoplje - Tetovo napali konvoj vozila makedonske vojske . U napadu je potpuno unisteno jedno oklopno vozilo tipa hermelin i nekoliko kamiona. Makeodnske snage bezbednsoti su odgovorile na ovaj napad a sukob je trajao nekoliko sati. Prekinut je saobracaj na putu Skoplje - Tetovo. U ovom gradu u zapadnoj Makedoniji stanje je i dalje veoma kriticno. tridesetpetogodisnji Sulejman Limani albanske nacionalnosti podlegao je zadobijenim povredama u tetovskoj bolnici a trogodisnja Dusica Pavlovska makedonske nacionalnosti je u kriticnom stanju i lekari se bore za njen zivot nakon visecasovne pucnjave u tetovskim naseljima blok 70 i 82 gde je grupa od tridesetak albanskih pobunjenika pretresala gradjane i kuce rezervista makedonske vojske i policije. Policija je kasno popodne uspela da ih potisne u pravcu gostivarskog sela Mala Recica. Najkritinije u toku veceri je u Prilepu, gradu iz kojeg su svi poginuli vojnici. I pored policijskog casa koji je uveo makeodnski MUP u trajanju od 21 h uvece do 6 sati ujutro u popodnevnim satima na pocetku vise stotina osoba, kojima se zatim prikljucilo nekoliko hiljada gnevnih gradjana Prilepa makedonske nacionalnosti pocelo da razbija ducane ciji vlasnici su Albanci ili makedonski muslimani. Dosadasnji rezultat nemira slicnih onim u Bitolju, je najmanje 6 zapaljenih ili unistenih radnji. Demonstranti su zapalili i dzamiju u Prilepu koja je izgorela do temelja. Nemiri su u sredu uvece jos trajali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: