NOVE TENZIJE U "ZASTAVI"

Izvor: B92

Sreda, 08.08.2001.

21:36

Default images
Liste viska radnika u Grupi "Zastava" moraju biti zavrsene do kraja nedelje, saopsteno je iz Ministarstvo za privredu i privatizaciju Srbije. Inace, u sredu, prilikom sastanka predstavnika tog ministarstva sa poslovodstvom "Zastave" potvrdjeno je opredeljenje da se smanji broj rukovodilaca" najmanje u proporciji sa smanjenjem broja radnika. Primera radi, kako se istice, u najvecem "Zastavinom" preduzecu fabrici automobila broj rukovodilaca je smanjen oko cetiri puta.

Na sastanku, na kojem su ministarstvo predstavljali pomocnik ministra Slobodan Petrovic i sekretar Saveta za transformaciju i konsolidaciju "Zastave" Milan Josipovic, istaknuto je da ce se posebno voditi racuna o statusu radnika ciji su clanovi porodica zaposleni u Grupi "Zastava". U Grupi "Zastava" "prekobrojno" je 15.500 radnika, dok u najvecem drustvu "Zastava automobilima" od ukupno 11.359 radnika, prema usvojenom sporazumu, u fabrici treba da ostane 3.500 radnika.

Zorica Djurdjevic iz samostalnog sindikata "Zastave" u izjavi za B92 kaze da su radnici te fabrike ogorceni, jer predstavnici Vlade nisu kontaktirali sa sindikatima, odnosno poslovodstvo nije konsultovalo sindikat kod usaglasavanja kriterijuma po kojima ce se praviti spiskovi radnika koji su tehnoloski visak. "Ja mislim da prvo moraju da se objave javno kriterijumi za pravljenje spiskova, pa onda da se objave spiskovi. Tenzije su, inace, velike jer veliki broj ljudi treba da se nadje na spisku tehnoloskog viska", kaze Zorica Djurdjevic.

Podsetimo, radnicima je ponudjeno da uz otpremninu u visini od 200 nemackih maraka za svaku godinu radnog staza napuste fabriku ili da se sa mesecnim primanjima od 2.350 dinara prijave na trziste rada. Jedno od resenja jeste i cetvorogodisnje zadrzavanje statusa zaposlenog u "Zastava zaposljavanje i obrazovanje" sa primanjima od 45 procenata od plate koju bi dobijali na radnom mestu. Predstavnici resornih ministarstava u cetvrtak ce, kako se navodi u saopstenju, dostaviti odgovore na pitanja sindikata u vezi provodjenja sporazuma o tranformaciji i konsolidaciji "Zastave".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: