"Učiniti sve za poništenje odluke"

Ruski ambasador Aleksandar Aleksejev kaže da će jedan od prioriteta ruskog predsedavanja u SB UN biti pitanje Kosova.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 02.03.2008.

14:38

Default images

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Aleksejev izjavio je danas da će njegova zemlja, kao predsedavajuća Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija u martu, učiniti "sve što je moguće da bi potpuno pogrešna odluka" jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i njenog priznavanja bila poništena.

"Moramo da iskoristimo sve naše mogućnosti da sprečimo pravno nasilje koje se dešava na Kosovu i pre svega veliku odgovornost za to ima Savet bezbednosti UN", rekao je ambasador Aleksejev novinarima pošto je glasao na predsedničkim izborima na izbornom mestu u ambasadi Rusije u Beogradu.

Na pitanje na koji način će Rusija pokrenuti pitanje Kosova u Savetu bezbednosti tokom marta, ambasador je odgovorio da će zvanična Moskva "o tome odlučiti zajedno sa prijateljima Srbima".

"U dobrom smo kontaktu i budite sigurni da će svaki korak Rusije i svaki korak Srbije biti dobro organizovan", rekao je Aleksejev.

Aleksejev je rekao da je posle proglašenja jednostrane nezavisnosti Kosova, međunarodna zajednica podeljena, što je, kako je rekao, veoma teška posledica za sve.

"Na žalost, mi smo to predviđali i potpuno je bila pogrešna procena da će međunarodna zajednica imati zajedničke stavove što se tiče Kosova", dodao je ruski ambasador.

"Sada imamo teške posledice zbog toga. Sada imamo veliki broj zajedničkih izazova i da bi pronašli odgovore na te izazove, moramo da budemo zajedno, a pogrešne procene i akcije kad je reč o Kosovu nisu korisne za to", rekao je Aleksejev.

Samardžić: Srbija će širiti funkcije na Kosovu

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je danas da će, bez obzira na jednostrano proglašavanje nezavisnosti Kosova i podršku nekih država tom činu, Srbija učvršćivati i širiti svoje funkcije u pokrajini, braneći istovremeno svoje građane.

"U ovakvoj situaciji, za Srbiju nema drugog puta do da brani svoje državne i nacionalne interese. Srbija sa svojim državnim dokumentima i državnom politikom definitivno se opredelila u tom pravcu", kazao je Samardžić.

Za ovakvu politiku na Kosovu, prema rečima Samardžića, Srbija očekuje razumevanje i pomoć država i međunarodnih organizacija koje se zalažu za spas i očuvanje međunarodnog prava.

"Ovo će nadalje biti osnovno merilo Srbije u njenom odnosu prema državama i međunarodnim organizacija u evropskom i svetskom poretku", rekao je ministar za Kosovo i Metohiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: