CIK: Medvedev predsednik Rusije

Predsednički kandidat Dmitrij Medvedev pobedio je izborima za predsednika Rusije, navela je Centralna izborna komisija.

Izvor: B92, FoNet

Nedelja, 02.03.2008.

10:23

Default images

Centralna izborna komisija je objavila da je na osnovu obrađenih 17,2 odsto glasova Medvedev osvojio 69,6 odsto glasova. S obzirom da je Rusija podeljena na devet vremenskih zona, glasanje na zapadu zemlje još traje, ali prednost koju ima Medvedev teško da može biti dovedena u pitanje.

Tačno u 20 sati po lokalnom vremenu, 18 po srednjeevropskom, zatvorena su biračka mesta u Moskvi i 49 federalnih subjekata u kojima se glasalo za predsednika Rusije.

Na izborima za predsednika Rusije do 17 časova po moskovskom vremenu, glasalo je 57 odsto glasača, saopštio je predsednik Centralne izborne komisije Vladimir Čurov.

Kako je Centralna izborna komisija saopštila, najbliži izazivač Medvedeva, lider Komunističke partije Genadij Zjuganov, osvojio je 17,2 procenta.

U predsedničkoj trci učestvovali su i lideri Liberalno-demokratske partije Vladimir Žirinovski i Demokratske partije Andrej Bogdanov. Građani Rusije danas su glasali za trećeg predsednika države od raspada Sovjetskog saveza.

Neizvesnosti, međutim, nije bilo, jer su svi posmatrači očekivali glatku pobedu Dmitrija Medvedeva, koga je odlazeći predsednik Vladimir Putin imenovao za svog naslednika.

Veče pred izbore, Putin i Medvedev sinoć su prisustvovali takmičenju u ski i snoubord skokovima u Moskvi, a danas su među prvima izašli na birališta.

Dmitrij Medvedev glasao je zajedno sa suprugom Svetlanom.

"Dobro sam raspoložen. Došlo je proleće. Iako pada kiša, stiglo je novo vreme", rekao je tom prilikom Medvedev.

Pravo glasa imalo je čak 109 miliona upisanih birača.

Ruske vlasti organizovale su glasačka mesta na aerodromima i železničkim stanicama, a izborne komisije s glasačkim kutijama obilazile su i bolesnike u bolnicama.

Za turiste koji su se danas našli u Egiptu, bila su otvorena biračka mesta u Hurgadi i Šarm-el-Šeiku.

Milijarder Roman Abramovič čak je novim biračima poklanjao mobilne telefone i majice.

Pobeda Dmitrija Medvedeva ne predstavlja iznenađenje za analitičare.

"Kremlj ima punu kontrolu nad političkom scenom i vlast može da radi šta hoće. Može da postavlja i uklanja igrače s političke scene, može da uvodi i kontroliše veštačke kandidate i svakako ne želi da liberali imaju veliku ulogu u ovoj kampanji", smatra Maša Lipman iz Karnegi centra.

Trojica Medvedevljevih protivkandidata i svi opozicioni političari kritikovali su vlast zbog prevelikog uticaja na izborni proces i gušenje demokratije, a na nedemokratičnost ruskih lidera već godinama ukazuje i veliki broj svetskih analitičara.

Ipak, za osam godina vladavine Vladimira Putina, Rusija je ponovo postala velika svetska sila, a zahvaljujući ogromnom rastu cena nafte i gasa, preko ova dva energenta može značajno da utiče na svoje poiltičke protivnike.

Predsedničke izbore u Rusiji pratilo je, kako je saopštila Centralna izborna komisija Rusije, 230 stranih posmatrača.

"Siguran kontinuitet"

Gostujući u vestima TV B92, novinar Bi-Bi-Si-a i Vremena Boris Varga istakao je da je Medvedev poslao važnu poruku Srbiji dolaskom u Beograd, samo nedelju dan pred izbore.

"Ta poseta je još važna, zato što je prva spoljnopolitička poseta Medvedeva u ulozi kandidata na predsedničkim izborima, u jednom jako osetljivom regionu, gde se rešavaju izuzetno važne stvari za Rusku Federaciju, kao i za Srbiju, tako da se može, po svemu sudeći, očekivati kontinuitet u politici. Kakvu politiku je vodio Putin, takva će biti i politika Medvedeva", ocenio je Varga.

Na zapadu, ipak, očekuju da će Medvedev biti malo liberalniji od Vladimira Putina, koji bi od sada trebalo da bude premijer ruske vlade.

Glasalo se i u Beogradu

Glasanje za predsednika Rusije održano je i u diplomatskim predstavništvima te zemlje širom sveta.

U Srbiji, glasanje je organizovano u ambasadi Rusije u Beogradu.

Na biračkom spisku nalazi se 1.100 osoba sa pravom glasa, a kako je rečeno u ambasadi, mogli su da glasaju svi oni koji su se zatekli u Srbiji, a imaju ruski pasoš i odgovarajuću potvrdu.

Biračka mesta otvorena su jutros u 8, a zatvorena su u 20 časova. Glasanje se održalo u potpunom redu, a odziv glasača je prilično visok, kažu u ambasadi Rusije.

Ambasador te zemlje u Beogradu Aleksandar Aleksejev veruje da se spoljna politika Rusije nakon izbora neće bitnije menjati, posebno kada je u pitanju prijateljski odnos sa Srbijom, ali i odnos prema Kosovu.

"Mi ćemo nastaviti naš zajednički rad što se tiče Kosova. To je od velikog značaja za nas. I što se tiče naših bilateralnih odnosa, neće biti nekih promena. Očekujem da se ostvari kontinuitet, mi idemo u dobrom pravcu i neki nagli pokreti nisu potrebni Rusiji", kazao je Aleksejev za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: