Rusija: Izborna tišina

U Rusiji je na snazi predizborna tišina uoči predsedničkih izbora koji se održavaju sutra.

Izvor: B92

Subota, 01.03.2008.

12:14

Default images

U trci za predsedničko mesto su četiri kandidata, ali je glavni favorit potpredsednik vlade Dmitrij Medvedev, koga je podržao predsednik Vladimir Putin. Ostali kandidati su lider komunista Genadij Zjuganov, lider ultranacionalističke Liberalno-demokratske partije Vladimir Žirinovski i lider vanparlamentarne Demokratske partije Andrej Bogdanov.

Odlazeći predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao je građane da izađu na sutrašnje predsedničke izbore, navodeći da promene na bolje treba da budu nastavljene.

On je ocenio da predsednik države kao što je Rusija ima "veliku logu i odgovornost" i da je za njega "veoma važno poverenje građana za efikasni i pouzdan rad na mestu predsednika za osiguranje stabilnosti u zemlji".

Putin je na izborima podržao kandidaturu potpredsednika vlade Dmitrija Medvedeva i najavio da će, ako on bude izabran za predsednika, preuzeti mesto premijera.

Pored Medvedeva, u trci za predsednika Rusije učestvuju lider Komunističke partije Genadij Zjuganov, predsednik Liberalno demokratske partije Vladimir Žirinovski i liberal Andrej Bogdanov, koga svi vide kao još jednog kandidata Kremlja.

Ipak, svi oni imaju minimalne šanse naspram Dmitrija Medvedeva, koji ima otvorenu podršku Vladimira Putina.

Svi analitičari očekuju više nego ubedljivu pobedu onoga kog podrži Putin, jer je on u Rusiji i dalje neprikosnoven.

"Pre osam godina plate su kasnile mesecima, penzije nisu isplaćivane godinama, ali to više nije slučaj. Rusi sada žive mnogo bolje nego pre osam godina. U stvari, Rusija nikad nije bila u boljoj formi. Što se Putina tiče, on odlazi s funkcije s podrškom građana većom od 70 odsto. Jeljcin i Gorbačov imali su podršku od svega 3 odsto kad su odlazili. Mislim da će Putin biti smatran jednim od najuspešnijih lidera Rusije“, objašnjava Vjačeslav Nikonov, predsednik Fondcije "Politika“

Dmitrij Medvedev je iskusan političar i birokrata. Osam godina je bio predsednik Upravnog odbora Gazproma, osam godina je bio član Nacionalnog veća za bezbednost, bio je šef administracije u Kremlju, a ternutno je vicepremijer u ruskoj vladi.

Ipak, zbog otvorene podrške Putina, on će po svoj prilici postati predsednik, a da nije učestvovao ni u jednoj debati i da nije morao da sučeljava svoje stavove s protivkandidatima.

"Zajedno ćemo povesti Rusiju napred“, obećava Medvedev.

Ipak, pojedini analitičari u Rusiji ističu da su svi mitinzi Medvedeva bili unapred pripremljeni, s publikom koja je na ovaj ili onaj način bila primorana da učestvuje, ali da je pitanje da li će svi ti ljudi uopšte izaći na izbore.

S druge strane, slično kao i u Srbiji, i u Rusiji je vođena kampanja za što veću izlaznost mladih.

Ostali kandidati morali su da se bore za svoje birače na mitinzima i u predizbornim debatama.

U nekima je čak bilo i tuča, kao kad je Vladimir Žirinovski napao saradnika svog protivkandidata Andreja Bogdanova.

Žirinovski zastupa poznate tvrde nacionalističke stavove, a ostao je poznat i po sloganu: "Muškarac za svaku ženu i flaša votke za svakog muškarca“.

Genadij Zjuganov, lider Komunističke partije ne propušta nijednu izbornu trku, pa ni ovu, a Andrej Bogdanov, lider Demokratske partije, iznosi proevropske stavove, ali svi ga smatraju marionetom Kremlja.

Ipak, njihovi likovi nisu se pojavili na babuškama koje su se prodavale na ulicama ruskih gradova. Na njima je bio zastupljen jedino Dmitrij Medvedev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: