Kosovo: Studenti nastavili protest

Studenti u Kosovskoj Mitrovici danas su, dvanaesti dan za redom, protestovali u tom gradu protiv nezavisnosti Kosova.

Izvor: FoNet, Beta

Petak, 29.02.2008.

14:24

Default images

Šetnja od studentskih domova i sedišta Univerziteta do mosta na Ibru, koji razdvaja Mitrovicu na delove naseljene Srbima i Albancima, protekla je mirno. Protestno okupljanje počelo je u 12.44 sati ispred studentskog doma, a posle šetnje ulicama grada i podrške Srbima koji hoće da se vrate i rade u Okružnom i Opštinskom sudu u Kosovskoj Mitrovici, završeno je u blizini mosta na Ibru.

Studenti su nosili državne zastave Srbije, obeležja i zastave zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova i Metohije i skandirali: "Ovo je Srbija, Kosovo je srce Srbije".

Studenti su najavili da će protestna okupljanja nastaviti i sutra u 14 časova.

Naumov: Pomoć SPC na Kosovu i Metohiji

Ministar vera Radomir Naumov izjavio je danas u Gračanici da je sa vladikom raško-prizrenskim Artemijem potpisao ugovor o neposrednim ulaganjima i pomoći Srbije Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) na Kosovu i Metohiji.

Naumov je novinarima rekao da ugovor ima za cilj da raško-prizrenska eparhija ne oseti odsustvo države Srbije sa Kosova i Metohije.

Ministar je dodao da se sa vladikom Artemijem dogovorio da država i SPC zajedno pokrenu tužbe protiv svih zemalja čiji su vojnici bili zaduženi 17. marta 2004. godine da štite crkve i manastire na Kosovu i Metohiji.

Naumov je naglasio da će to biti jedan od prioriteta Pravnog tima Vlade Srbije koji je juče formiran.

Miting i u Kuršumliji

U centru Kuršumlije danas je održan miting u znak protesta zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova na kome se okupilo nekoliko stotina raseljenih Srba sa Kosova i građana Kuršumlije.

Miting je održan pod motom "Kosovo je srce Srbije", u organizaciji udruženja raseljenih sa Kosova "Vidovdan".

Na mitingu su govorili predstavnici raseljenih Srba i gradonačelnik Kuršumlije Milan Đurđević, koji je rekao da se "građani Kuršumlije i izbeglice sa Kosova koji žive u ovom gradu nikada neće pomiriti sa otimanjem dela teritorije Srbije".

Predsednik udruženja raseljenih sa Kosova "Vidovdan" Časlav Bojović rekao je da "moćnici iz sveta pokušavaju da otmu Kosovo, kolevku srpske države i pokušavaju da spreče moguć povratak izbeglih Srba, koji su napustili Kosovo pred najezdom albanskih ekstremista", pošto, kako je naglasio, "Srbi koji su izbegli sa Kosova nikada neće pristati da se vrate i žive u nezavisnoj državi Kosovo".

Na mitingu, koji je završen bez incidenata, učestvovali su i učenici osnovnih i srednjih škola koje su iseljene iz kosovske opštine Podujevo i sada se nalaze u Kuršumliji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: